Iar suntem buni de plată! Consiliul Județean Hunedoara este obligat să plătească o corecție financiară în valoare de 200.000 de euro pentru un proiect cu finanțare europeană.

Aproximativ 900.000 de lei (9 miliarde de lei vechi) este suma pe care Consiliul Județean Hunedoara a alocat-o marți, în cadrul ultimei ședințe de plen din acest an, pentru plata corecției financiare la care ne obligă legislația în vigoare.

Pe scurt, administrația județeană este bună de plată după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit că achiziția autoutilitarelor care au ajuns în dotarea ISU Hunedoara în perioada 2010 – 2013 s-a făcut fără respectarea tuturor prevederilor legale. Printre autospecialele cumpărate se numără și „ambulanța electorală” a lui Mircea Moloț. Este vorba despre un proiect regional cu finanțare europeană, la care județul Hunedoara este partener cu vecinii din Timiș, Arad și Caraș-Severin.

„În Regiunea Vest au fost trei proiecte în care s-au cumpărat ambulanțe, autospeciale, în valoare de aproape 5 milioane de euro. Toate cererile de plată s-au făcut de către minister. La final a fost audit pe partea de achiziții. Aici s-a constatat că la ridicarea pe SEAP a licitației, SEAP-ul nu a prezentat tot textul aplicației. Și-au cerut scuze că a fost o defecțiune, nu s-a ținut cont de această mențiune a SEAP-ului și s-a mers în instanță. Pe două dintre proiecte  s-a dat o corecție de 25%, pe al treilea s-a dat o corecție de 25%  redusă la 5%. S-a mers până la ÎCCJ pentru că era aberant faptul că aveam dovada la dosar și am pierdut. Pe toate cele patru județe, corecția e de 4 milioane de lei”, a declarat Dan Stoian (foto stânga), administratorul public al județului Hunedoara.

În cadrul acestui proiect au fost achiziționate următoarele autospeciale, care au ajuns în dotarea ISU Hunedoara: 3 autospeciale de capacitate mărită pentru stingerea incendiilor și acordarea primului ajutor calificat, o autospecială NBCR, o autospecială descarcerare grea, 3 autospeciale complexe de intervenție, o ambulanță prim ajutor tip B2 și o ambulanță reanimare tip C. În total, valoarea achizițiilor a fost de 11 milioane de lei.

Dacă Dan Stoian dă vina pe SEAP, președintele Consiliului Județean recunoaște indirect că vina aparține (și) CJ Hunedoara, respectiv serviciului de achiziții: „Nu e numai Consiliul Județean Hunedoara. Toate cele patru au fost implicate. E sumă mare, numai că e o obligativitate de a o plăti. La prima ședință a ADR Vest voi ridica problema pentru a evita situații care să ne pună în postura omului care trebuie să dea corecții financiare. Cea mai mică sincopă pe fonduri europene, care sunt extrem de bine cuantificate, este sancționabilă. Avem capacitatea acum (sublinierile ne aparțin, n.red.) de a face managementul fondurilor europene fără a ajune în situația de a face devieri de la ceea ce înseamnă proceduri de achiziție, a declarat Mircea Bobora (foto dreapta), președintele CJ Hunedoara.

Așadar, președintele Bobora face referiri la „sincope” și dă asigurări că instituția pe care o conduce „are capacitatea ACUM de a face managementul fondurilor europene”. Așadar, până acum nu a fost cazul… Interesant, pentru că cei care se ocupă de achizițiile publice în Consiliul Județean sunt aceiași oameni. Au învățat de curând, sau cum se explică această situație? Răspunde cineva de banii pierduți până acum, că de plătit sunt plătiți din buzunarele hunedorenilor, domnule Bobora!

Aceasta nu este singura corecție financiară pe care CJ Hunedoara trebui să o plătească.

  • Autoritatea de control din cadrul Ministerului de resort a descoperit nereguli și la proiectul european de modernizare a drumului spre Cetatea Sarmizegetusa Regia. Aici, administrația trebuie să plătească o corecție financiară de 500.000 de euro.
  • De asemenea, conducerea CJ Hunedoara a anunțat în urmă cu un an că și proiectul de implementare a soluțiilor de e-guvernare în județ ar putea suferi corecții financiare.
  • Un alt proiect care ne-ar putea face buni de plată este Parcul de afaceri de la Simeria, care a obținut o păsurire de 6 luni, perioadă în care trebuie să demonstreze eficiența, altfel banii vor fi dați înapoi.
  • Să nu mai vorbim de proiectul pentru gestionarea deșeurilor, în valoare de peste 40 de milioane de euro, care trebuia finalizat încă de acum 3 ani, și care riscă să devină piatra de moară legată de gâtul actualei administrații județene.

Acest tablou nefericit demonstrează incapacitatea administrației publice județene de a accesa fonduri europene fără „a greși”. Mai grav este că greșeala se repetă și că fiecare „boacănă” va fi plătită din banii hunedorenilor. Bani care ar fi putut fi utilizați pentru investițiile care încă își așteaptă rândul pe lista de priorități de conducerii CJ Hunedoara.

5 răspunsuri

  1. Platim incompetenta si hotia celor care ne conduc si cu banii nostri si cu vietile noastre!
    Oare pana cand?!

  2. Genial! Au distrus tot în județ. Au adus doar incompetenți

  3. “No, gata! No, hai!”

  4. Dacă ne gandim bine,sub tutela acestui nene cu colți de argint s-a reabilitat și drumul Santuhalm-Hunedoara,numit pompos autostradă,au venit niște Dorei care l-au distrus ,iar oamenii își rup mașinile in această mizerie.Cum facem cu nenea cu mustata și cu acolitii lui?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus