ÎCCJ s-a pronunțat cu privire la dosarul privind conflictul de interese în care s-a aflat senatorul Cornel Cristian Resmeriță.

ÎCCJ i-a respins apelul, astfel că potrivit Raportului ANI din anul în 2015, Cornel Cristian Resmeriță, în calitate de deputat (acesta a fost parlamentar în perioada decembrie 2008 – iunie 2016) a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, angajându-și fratele, Lucian Marius Resmeriță, în funcția de consilier în cadrul biroului său parlamentar:

„Beneficiul patrimonial obţinut în perioada ianuarie 2009 – aprilie 2012 de către Lucian Marius Resmeriță, fratele lui Cornel Cristian Resmeriță, a fost de 56.876 Lei (aprox. 12.640 Euro)”, arată ANI.

Cornel Cristian Resmeriță a contestat Raportul ANI la Curtea de Apel Alba Iulia și a pierdut. În 11 decembrie 2016 el a câștigat un post de senator din partea PSD.

Contactat de Hunedoara Liberă, senatorul Cornel Cristian Resmeriță a declarat: „Nu fac nicio declarație cu privire la decizia Înaltei Curți. Îmi continui activitatea”.

Conform art. 38 alin. (11) din Legea nr. 96/2006, membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia până la gradul al III-lea nu pot fi angajaţi la respectivul birou parlamentar.

Potrivit prevederilor art. 19 din Legea nr. 96/2006, fapta deputatului sau senatorului de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 3 luni. Sancţiunea se aplică de către Biroul permanent al Camerei din care face parte deputatul sau senatorul.

La articolul 19 din Legea nr. 96 din 21 aprilie 2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, se precizează:

  1. Fapta deputatului sau senatorului de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 3 luni. Sancţiunea se aplică de către Biroul permanent al Camerei din care face parte deputatul sau senatorul.
  2. Deputatul sau senatorul se află în conflict de interese la expirarea termenului prevăzut în Legea nr. 176/2010, cu modificările ulterioare, de la data luării la cunoştinţă a raportului de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate, dacă în acest termen deputatul sau senatorul nu a contestat raportul la instanţa de contencios administrativ. Luarea la cunoştinţă se face prin comunicarea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate, sub semnătură de primire, către deputatul sau senatorul în cauză ori, în cazul în care refuză primirea, prin anunţul făcut de către preşedintele de şedinţă în plenul Camerei din care face parte.
  3. În situaţia în care Agenţia Naţională de Integritate a finalizat un raport de evaluare privind existenţa unui conflict de interese a unui deputat sau senator, raportul de evaluare se comunică în termen de 5 zile de la finalizare persoanei în cauză, precum şi Camerei din care aceasta face parte, în conformitate cu art. 21 alin. (4) din Legea nr. 176/2010, cu modificările ulterioare. Biroul permanent al Camerei din care face parte persoana în cauză o înştiinţează de urgenţă pe aceasta, punându-i la dispoziţie o copie a raportului.

2 răspunsuri

  1. jsbdsdnfeej@yahoo.com' Senatorul Cristian Alcoolut spune:

    Ce borfas, auzi: Imi continui activitatea. Mai, animalule, dupa ce ca intrii beat in emisiuni de televiziune si injuri acum vrei sa incalci si o sentinta definitiva a Inaltei Curti. Lasa ca o sa iti continui activitatea la Barcea mare, nemernic alcoolist ce esti!

  2. ksdffwfokew@yahoo.com' Articolul 301 Cod penal spune:

    Pentru buna informare a cititorilor nu trebuie bagatelizata fapte lui Resmerita si indusa populatie ideea ca va fi sancionat cu 10% din indemnizatie. RESMERITA CRISTIAN VA FACE PUSCARIE CONFORM CODULUI PENAL

    Art. 301 Noul Cod Penal Conflictul de interese Infracţiuni de serviciu
    Categorie: Noul Cod Penal actualizat 2017 – Legea 286/2009
    Comentarii

    CAPITOLUL II
    Infracţiuni de serviciu

    Art. 301

    Conflictul de interese

    (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

    (2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.

    Noul Cod Penal actualizat prin:

    Decizia CCR nr. 603/2015 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 301 alin. (1) și art. 308 alin. (1) din Codul penal, Monitorul Oficial 845/2015

    Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-301

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus