Pentru mai multe persoane publice din județul Hunedoara anul 2018 este unul în care vor continua să meargă în sălile de judecată.

Condamnați sau achitați pe fond de instanțe ori în proces sunt primarul comunei Luncoiu de Jos, Călin Dud, fostul consilier local Marian Munteanu, fostul președinte al Consiliului Județean, Mircea Ioan Moloț.

 

Călin Dud, primarul comunei Luncoiu de Jos, a fost trimis în judecată în anul 2016. Atunci, anchetatorii au stabilit că a primit sub formă de mită două motofierăstraie în valoare de 1.300 de lei pentru a favoriza un anumit agent economic la plata facturilor. La sfârșitul lunii mai 2017, judecătorii de la Tribunalul Hunedoara au stabilit, pe fond, că primarul Călin Dud este nevinovat. Apelul s-a judecat la Curtea de Apel Alba, iar magistrații au decis reluarea cercetării judecătorești și a dezbaterilor, motiv pentru care au repus cauza pe rol. Procesul va fi reluat pe 23 ianuarie 2018.

Marian Muntean, fost consilier local la Deva, a fost trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care este acuzat de conflict de interese în luna iunie 2017.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au precizat:

„La data de 29 martie 2013, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local al municipiului Deva, inculpatul MUNTEAN MARIAN a participat la ședința de consiliu din acea dată și și-a exercitat dreptul de vot cu privire la majorarea numărului de călătorii gratuite dus — întors pe lună în favoarea mai multor categorii de persoane din municipiul Deva de la 7 la 10, în conditiile în care operatorul de transport era o societate în cadrul căreia Muntean Marian deținuse calitatea de administrator până în data de 5 iulie 2012, iar ulterior pe cea de administrator de fapt. În consecință, societatea respectivă urma să fie retribuită cu contravaloarea biletelor eliberate de către Consiliul Local, hotărârea adoptată conducând la producerea de foloase patrimoniale în favoarea inculpatului.”

Marian Muntean a a deținut calitatea de consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Deva din data de 25 iunie 2012 până pe 10 noiembrie 2015. Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Deva.

 

Mircea Ioan Moloț, fost președinte al Consiliului Județean Hunedoara în perioada iunie 2004 – ianuarie 2015, a avut 3 dosare prin care Agenția Națională de Integritate l-a găsit în incompatibilitate sau în conflict de interese. Pentru unul dintre dosare, cel privind starea de incompatibilitate, și-a pierdut mandatul de președinte al CJ în ianuarie 2015. Într-un alt dosar, Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că Mircea Moloţ s-a aflat în stare de conflict de interese, pentru că, în calitatea de şef al instituţiei, a participat la adoptarea unei hotărâri de finanţare a Episcopiei Devei şi Hunedoarei, deşi era şi membru al Adunării Eparhiale. „În perioada exercitării mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, Moloţ Mircea Ioan a participat la deliberarea şi adoptarea Hotărârii Consiliului Judeţean privind aprobarea acordării unor finanţări nerambursabile pentru anul 2013, respectiv acordarea finanţării nerambursabile unor asociaţii de tineret, cultură, cluburi sportive şi unităţi de cult din judeţul Hunedoara, în cuantumurile prevăzute în anexa hotărârii) şi a semnat  Nota de fundamentare aferentă acestei Hotărâri a Consiliului. În baza acestei hotărâri, Episcopia Devei şi a Hunedoarei a fost finanţată cu suma de 2.000.000 lei. Mircea Moloţ a activat în perioada 15 mai 2010 – 10 martie 2014 ca membru al Adunării Eparhiale a Episcopiei Devei şi Hunedoarei, fiind delegat şi ca membru al Consiliului Eparhial”, a informat Agenţia Naţională de Integritate. Curtea de Apel Alba, dar și ÎCCJ i-au respins solicitările lui Moloț.

În al doilea dosar de conflict de interese, Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că Mircea Moloţ a participat la deliberarea şi adoptarea mai multor hotărâri ale Consiliului Judeţean Hunedoara, prin care a fost încheiat un Acord de asociere între Consiliul Judeţean şi Crucea Roşie – Filiala Hunedoara -, unde acesta a deţinut calitatea de Preşedinte în perioada 5 martie 2011 – 26 octombrie 2012. Crucea Roşie – Filiala Hunedoara – a primit de la Consiliul Judeţean, în baza acordului de asociere, suma totală de 194.500 de lei. Curtea de Apel Timișoara i-a respins lui Moloț solicitarea de anulare a raportului de evaluare emis de ANI. Ultima decizie o va lua ÎCCJ.

Un răspuns

  1. gheorghitas407@gmail.com' Stoica gheorghita spune:

    Mai sunt si altii care se vad de la distanta cu conflict de interese de care nu s a atins FNA pana acum( f.populari), oare de ce ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus