În noiembrie 1918, dr. Ioan Dobre și dr. Gheorghe Dubleșiu au fost aleși ca președinți ai Consiliilor Naționale Române din Deva și Hunedoara

Dr. Ioan Dobre s-a născut în Zărnești, Brașov, într-o familie de țărani. A urmat liceul român din Brașov și Institutul de Teologie din Sibiu, în 1897. Și-a continuat studiile la Facultatea de teologie din Cernăuți, unde a obținut doctoratul în teologie. În 1908 a fost ales protopop în Deva, dar a fost numit și profesor la școlile medii din oraș. A desfășurat o bogată activitate în domeniul cultural, dar și pentru cauza națională. În 1918 a fost ales președintele Consiliului Național Român din Deva. Deși a fost membru de drept la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, nu a putut participa pentru că era bolnav. A fost înlocuit de preotul Dionisie Bobei din Petreni, care a votat în numele său pentru Unire. A fost căsătorit cu Olivia Oprea, fiica protopopului George Oprea din Ilia. Cei doi au avut doi copii – Ioan și Lucia. Fiica sa s-a căsătorit cu Victor Șuiaga. A murit în anul 1928, la Deva, și a fost înmormântat la Zărnești.

Sursa – Victor Șuiaga – Hunedorenii la Marea Unire 1 Decembrie 1918

 

Dr. Gheorghe Dubleșiu s-a născut în data de 11 martie 1875 în comuna Romos. A urmat gimnaziul la Orăștie și Sibiu, după care s-a înscris la Facultatea de Drept a Universității din Cluj Napoca, apoi la Budapesta, obținând doctoratul în Drept. Din anul 1900 a fost avocat la Hunedoara. S-a implicat de tânăr în mișcarea națională a tinerilor transilvăneni, fiind un membru marcant al Partidului Național Român, adept al direcției activiste. În anul 1918 a fost delegat oficial din partea cercului electoral Hunedoara la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie. După Unire, a fost prefect al județului Ciuc, apoi prefect de Hunedoara și senator de Hunedoara din partea Partidului Național Liberal. În 1935 s-a stabilit la Sibiu, unde și-a deschis un birou de notar public. A deținut o serie de demnități onorifice: membru în adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Sibiului și în Congresul Național Bisericesc, membru în asociația misionară pentru intelectuali „Frăția Ortodoxă Română”. A fost decorat cu „Coroana României” în grad de Comandor. În data de 28 decembrie 1938, între stațiile Cisteiul Român și Crăciunel, lângă Blaj, trenul accelerat de București s-a ciocnit cu un tren personal. În accident au murit trei persoane și 6 au fost rănite. Între morți – dr. Gheorghe Dubleșiu. Sursa: Solia dreptății, nr. 1 din 1939.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus