Ce ar trebui făcut pentru a se evita riscul de boli cardiace și respiratorii.

Laszlo Attila, seful Comisiei de Sanatate din Senat, a acordat un interviu DC Medical în cadrul căruia a răspuns şi întrebărilor venite, în direct, de la cei care au urmărit emisiunea.

Una dintre problemele ridicate de către o ascultătoare care a sunat în timpul emisiunii este legată de centralele de apartament şi informaţiile potrivit cărora acestea ar da noxe periculoase pentru sănătatea oamenilor.

“Trebuie să explic puţin despre ce este vorba: timp de 4 ani am fost viceprimar al Clujului şi atunci am fost căutat de un distins profesor, domnul Benga, domnia sa a lucrat împreună cu domnul profesor Palade în Statele Unite. Domnia sa mi-a pus la dispoziţie un studiu clinic pe care l-a făcut pe durata a 15 ani în care a monitorizat starea de sănătate a populaţiei care stă la bloc, pe nivele, şi le-a comparat cu starea de sănătate de dinaintea montării de centrale termice, pe nivele. Domnia sa stă la etajul patru, acolo unde situaţia este mai gravă decât la parter, de exemplu”, a explicat senatorul.

Statisticile sunt îngrijorătoare

Legislaţia actuală şi cea în construcţii a impus instalarea coşurilor şi aducerea lor deasupra nivelului maxim al clădirii, iar domnia sa, prin 2011, a actualizat acest studiu prin care a semnalat că suntem în situaţia în care ne-ar sta în faţa unui geam deschis o maşină cu motorul pornit.

La ora actuală, în localităţile mari unde s-a renunţat la sistemul de încălzire centralizat, la populaţia în vârstă, pe lângă faptul că au crescut exponenţial bolile respiratorii şi cardiace, au început să apară şi nanoparticulele de cărbune în ţesutul nervos.

Există o soluţie tehnică foarte simplă: trebuie făcut un coş comun şi introduse aceste coşuri care vin de la fiecare centrală de apartament. Eu am trimis, la acea vreme, o solicitare la Ministerul Dezvoltării. Cred că acest lucru va trebui reluat, pentru că nu este deloc în regulă. Statisticile sunt îngrijorătoare”, a declarat senatorul Laszlo Attila.

Sursa: DC NEWS

3 răspunsuri

  1. Evident ca nu iese oxigen pe cosul unei centrale termice de apartament, dar de acolo pana la “nanoparticule de carbune in tesutul nervos” e un banc prost. Se stie ca gazul metan arde foarte curat, rezultand in schimb dioxid de carbon si apa.
    Nu se pot introduce cosurile de la CT intr-unul singur, pentru ca prin cosul dublu al centralei iese si gazul ars si este aspirat oxigenul necesar pentru a intretine arderea.
    Sistemul centralizat de incalzire si producere a apei calde menajere presupune functionarea non-stop a cazanelor. O centrala termica de apartament se opreste daca are termostat ambiental si se atinge temperatura prescrisa, sau atunci cand temperatura agentului termic atinge valoarea reglata de utilizator.
    Un sistem centralizat de incalzire este rentabil daca si reteaua de distributie are pierderi cat mai apropiate de zero. Din pacate pierderile ating 40% lejer la noi in tara.

  2. petronela@yahoo.com' Petronela spune:

    Prestigiosii cercetatori ar trebuie sa ne zica sa nu mai stam cu botu in oala cind gatim ca doar tot acelasi combustibi e folosit si la procesul de fierbere al ciorbei. Ne intra microparticula in creieri si iarasi votam sa fie liniste si coeziune in tara.
    De asta se monteaza de mult timp centrale cu tiraj fortat la bloc ca toate gazele arse sa fie impinse cit mai departe de peretele exterior al cladirii. Si sa compari gazele de esapament cu gazele rezultate de arderea unei centrale pe gaz nu iti trebe minte multa.
    Ultima idee care defapt e cea mai hazlie e cum v-or reusi sa faca un cos centralizat pt tot blocul? Poate le iasa si un semineu pe casa scarii.

  3. S-a discutat si despre introducerea unei taxe de poluare pt centralele de apartament. Oare ce taxe ar trebui să plătească cei care folosesc sobe pe lemn sau cărbune?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus