Liberalii au spus că lasă în urma lor „un județ la cheie”. La brelocul cui stă azi cheia județului?

A fost odată o cheie…

Timp de 10 ani, perioadă în care a condus cu mână forte Consiliul Județean (CJ) Hunedoara din postura de președinte, Mircea Moloț a pus la punct un adevărat sistem la cheie, bazat pe oameni de încredere și supuși în totalitate liderului. Timp de 10 ani, Mircea Moloț a fost proprietarul absolut al cheii județului și a folosit-o după cum a considerat de cuviință.

Un mecanism complex, așa cum este cel gândit de Moloț, nu putea funcționa fără zeci de rotițe – toate acționate de cheia unică aflată în posesia liderului incontestabil. Ce s-a ales de sistemul redutabil creat de Mircea Moloț? Unde este acum cheia județului?

Lovit de acuzațiile (nedovedite încă în instanță) ale procurorilor DNA și învins la Înalta Curte de Casație și Justiție, fostul președinte și-a pierdut dreptul de a folosi el însuși această cheie a sistemului creat. Așa că Moloț și-a căutat imediat intermediari cărora să le înmâneze o copie a cheii, originalul rămânând însă la adevăratul proprietar.

În 2014, procurorii DNA susțineau în rechizitoriul întocmit pentru fapte de corupție că Mircea Ioan Moloț „şi-a construit în jurul său un grup de interese în care a cooptat oameni de afaceri importanţi, ori reprezentanţi ai unor societăţi comerciale în care acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Hunedoara pentru ca, în urmărirea intereselor de grup – exclusiv financiare – să direcţioneze resursele bugetare de o manieră în care fiecare din cei cooptaţi în gruparea de interese constituită în jurul preşedintelui să aibă parte de profituri ilicite, prin mecanisme de canalizare a finanţărilor bugetare către societăţile comerciale private, prin eludarea legii, a principiilor transparenţei şi concurenţei loiale, scopul unic fiind acela de obţine foloase materiale necuvenite.” Dosarul fostului șef al Consiliului Județean se află și acum, după mai bine de 2 ani, în faza urmăririi penale.

La sfârșitul anului 2014, prin efectul legii, atribuțiile de președinte al CJ Hunedoara au fost preluate de vicepreședintele de la acea vreme – Dorin Gligor. Privit acum, mandatul scurt(at) al lui Gligor a reprezentat un accident nefericit din punctul de vedere al sistemului aflat la cârma județului de aproape 13 ani. Din modul în care s-a comportat în funcție fostul lider PDL, acesta având mereu o atitudine critică față de perioada în care Mircea Moloț a fost președinte (a rămas celebră expresia folosită de Gligor, cu „decartelarea județului”), este mai mult decât evident că Dorin Gligor nu a moștenit cheia județului.

dorin gligor si mircea molot

Mesajele și acțiunile sale l-au descalificat în ochii lui Mircea Moloț. Nu a pierdut doar privilegiul de a moșteni copia cheii județului. În cazul său sistemul a vrut, și a reușit, să dea un exemplu de forță:

Gligor a zis că își pune la bătaie cariera politică în lupta cu băieții deștepți, așa că sistemul și-a încordat toți mușchii pentru a arăta cine conduce județul și ce pățesc aventurierii care i se pun de-a curmezișul.

În 2015, Dorin Gligor a fost pur și simplu forțat de propriul partid să părăsească funcția de la Consiliul Județean, iar apoi întregul aparat de propagandă al sistemului s-a mobilizat pentru a-l transforma într-un personaj izolat și nefrecventabil. Rând pe rând, i s-au închis toate ușile: Consiliu Județean, Parlament, iar acum e scos din cărți pentru o funcție de conducere la alegerile interne de sâmbătă.

De fapt, cheia era pregătită pentru alt demn urmaș  al celui care a condus timp de un deceniu Consiliul Județean.

Numele moștenitorului cheii a fost făcut cunoscut în luna iunie 2015, dar, spun gurile rele, alegerea fusese deja făcută cu luni bune înainte. Prevăzător și bine calculat, Mircea Moloț nu putea lăsa la voia întâmplării destinele sistemului pe care l-a creat cu atâta migală. De nicăieri a răsărit noua stea a PNL Hunedoara: Adrian David.

David intrase în Consiliul Județean în anul 2012 pe lista UNPR, dar a sărit în barca liberalilor lui Moloț profitând de ordonanța zisă „a traseiștilor”, dată de Liviu Dragnea în 2014, înaintea alegerilor prezidențiale. De ce l-a ales Moloț pe Adrian David pentru șefia județului, care au fost calitățile care l-au recomandat pe acesta din urmă, eventual ce înțelegeri s-au făcut între cei doi – toate acesta sunt întrebări la care va răspunde (poate) cineva, cândva.

Mandatul de președinte al lui David a curs lin, tensiunile din partid s-au stins brusc după debarcarea lui Gligor, totul părea că a reintrat pe făgașul normal.

Cea mai mare realizare a celor 12 luni în care Adrian David a stat pe fotoliul de președinte al CJ a fost asfaltarea drumului către cetățile dacice din Munții Orăștiei, drum inaugurat chiar înainte de alegerile din 2016. Stau mărturie fotografiile de campanie electorală, intens promovate pe rețelele de socializare:

adrian david

Epopeea refacerii acestui drum este departe de a se terminat. PSD a atacat la baionetă în campania electorală de anul trecut, arătând presei fotografii explozive cu nu mai puțin de 157 de gropi în asfaltul proaspăt turnat, acoperite chiar înaintea inaugurării cu tăiere de panglică. Imaginile, sugerau atunci social-democrații, demonstrau calitatea proastă a lucrărilor și prevesteau lungul șir de probleme legate de acest proiect controversat.

Alegerile din 2016 pentru Consiliul Județean au marcat schimbarea conducerii acestei instituții. După 12 ani, PSD i-a detronat pe liberali, Laurențiu Nistor fiind votat președinte al CJ – secondat de Mircea Bobora și Sorin Vasilescu (ambii de la PSD).

Învinsul, Adrian David, a ținut să apese pe câteva cuvinte în mesajul de la predarea mandatului: „Las un județ la cheie”.

Câteva luni mai târziu, Laurențiu Nistor, „căuta” cheia lăsată de David în asfaltul de la drumul spre Mănăstirea Prislop. Nu a găsit-o… Potrivit propriilor declarații, a mai căutat-o pe la spitalele finanțate de CJ, dar și la alte obiective de investiții. Cheia nicăieri! Nu a căutat unde trebuia? Nu a știut cum să o caute? Sau poate cheia era predată deja la altcineva.. 

LAURENTIU NISTOR MIRCEA BOBORA (1)

Abia după ce Mircea Bobora s-a așezat confortabil pe fotoliul de președinte al CJ Hunedoara a început să se lumineze misterul. Copia cheii județului pare că și-a găsit, în sfârșit, un nou utilizator.

Președintele Bobora mizează pe memoria de scurtă durată a hunedorenilor în general, și a alegătorilor PSD în special. După o campanie furibundă de demascare a „ororilor sistemului lui Moloț” (campanie la care, e adevărat, Mircea Bobora nu a prea participat – el fiind marele câștigător al muncii politice a altora), conducerea social-democrată a Consiliului Județean a schimbat macazul. Bobora nu pierde niciun prilej pentru a demonstra că este un adevărat ocrotitor al moștenirii liberale: s-a eschivat când presa a deschis cutia Pandorei privind falimentarea companiei județene Drumuri și Poduri SA, caută și găsește justificări pentru dezastrul de la drumul spre cetățile dacice, îi duce pe hunedoreni cu vorba când vine vorba de drumul spre Mănăstirea Prislop, minimizează gravitatea situației deșeurilor, îngăduie defecțiuni precum alegerea prin votul consilierilor județeni (unde PSD are majoritate) a unui liberal în consiliul de administrație al spitalului din Deva etc.

Inexplicabil, prin comportamentul său Mircea Bobora pare mai degrabă urmașul politic al lui Adrian David și prea puțin al lui Laurențiu Nistor sau Dorin Gligor. Normalizarea sau decartelarea județului nu mai există astăzi ca mize politice și administrative. 

Într-un rol de tată „împăciuitor”, Bobora se străduiește să ascundă de ochii oamenilor adevărata dimensiune a crizei pe care o gestionează. Adevărul e că sistemul pare să-și fi atins limita incompetenței. Proiectele mari sunt fie în întârziere (Exemplu – județul este oficial în criza deșeurilor după nenumărate bâlbâieli în cadrul unui proiect european de zeci de milioane de euro), fie în zona suspiciunilor grave (vezi drumul spre cetățile dacice – în cazul căruia Ministerul Dezvoltării cere returnarea sumei de 2 milioane de lei – bani presupus cheltuiți nelegal), iar lista exemplelor poate continua.

Care să fie explicația pentru schimbarea totală a atitudinii conducerii Consiliului Județean după alegerea lui Mircea Bobora? Oare celebra prietenie Moloț-Bobora să elucideze acest mister? 

Vă imaginați, domnule Bobora, o întâlnire cu membrii și simpatizanții PSD, cu cei care acum un an au făcut posibilă ascensiunea dumneavoastră politică fulminantă? Ce le-ați transmite astăzi zecilor de mii de alegători PSD cărora în campania electorală le-ați insuflat speranța că odată ajunși la butoane veți normaliza județul Hunedoara? Cum le-ați explica schimbarea? De ce tot ce era rău în 2016 a devenit bun și folositor acum?

Unde e cheia județului, domnule președinte Mircea Bobora, și ce aveți de gând să faceți cu ea?

MIRCEA BOBORA (25)

 

Un răspuns

  1. In sfarsit o relatare corecta si obiectiva (dar trista) a situatiei in care se afla judetul sub conducerea indivizilor enumerati!
    Daca o sa treceti si la dezvaluiri o sa devina si mai interesant!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus