Lansarea ”Săptămânii Prevenirii Criminalității ediția a XIV-a” 21 - 25 MAI 2018

Ca urmare a impactului pozitiv pe care l-a avut evenimentul național ”SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂȚII” (ajuns deja la a XIV-a ediție), conducerea Inspectoratului General al Poliției Române  a  decis ca această campanie să fie organizată bianual.

Activităţile ce urmează a fi desfăşurate au fost stabilite în baza priorităţilor Poliţiei Române pentru anul 2018 şi urmăresc sensibilizarea populaţiei cu privire la importanţa adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale, precum şi a implicării în activităţi cu caracter preventiv.

În judeţul Hunedoara, în săptămâna 21 – 25 mai 2018, polițiștii Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității vor fi prezenți cu activități preventive, campanii stradale, ședințe în școli și dezbateri publice pe teme de actualitate, precum: prevenirea bullying-ului, a infracțiunilor de natură sexuală, a furturilor din buzunare și din autoturisme, a violenței în familie și a promovării siguranței rutiere.

Acțiunile se vor derula în localitățile Deva, Hunedoara, Orăștie și Hațeg, după următorul program:

Ziua I: 21.05.2018 (luni) Prevenirea delincvenței juvenile

ora 14.30 – în municipiul Deva, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, în Sala Europa, va fi organizat seminarul ”Măsuri eficiente de intervenție în cazurile de bullying” pentru identificare soluțiilor viabile de intervenție în cazurile de bullying în școlile gimnaziale din municipiul Deva. Grupul țintă va fi format din profesori, părinți și elevi din toate cele 9 (nouă) unități școlare gimnaziale din Deva, astfel: directorul unității, psihologul școlar, un părinte din Comitetul de părinți și un elev din  Consiliului Elevilor.

Sunt invitați să susțină câte o prelegere specialiști din cadrul următoarelor instituții cu atribuții în domeniu: DGASPC Hunedoara, ISJ Hunedoara, CJRAE Hunedoara, Casa Corpului Didactic Hunedoara și IPJ Hunedoara (în calitate de organizatori). Seminarul va cuprinde următoarele teme:

  • Identificarea corectă a cazurilor de bullying și separarea acestora de violențele școlare sporadice din mediul școlar;
  • Prezentarea modului de sesizare și condițiile în care părinții pot solicita sprijinul DGASPC, în cazurile de bullying;
  • Prezentarea măsurilor prevăzute de regulamentele școlare, în caz de bullying;
  • Introducerea în programa școlară a orelor de dirigenție a aspectelor legate de prevenirea și intervenția în cazurile de bullying;
  • Prezentarea infracțiunilor asociate bullying-ului existente în codul penal și prezentarea etapelor din procedura penală în cazul soluționării dosarelor penale cu autori minori.

În judeţ, poliţiştii structurilor de ordine publică vor fi prezenți în unitățile școlare gimnaziale/liceale din sectoarele de competență, unde vor participa la şedinţe de instruire a elevilor de gimnaziu/liceu, în care vor prelucra tema ”Să exmatriculăm violența”.

 

Ziua II: 22.05.2018 (marţi) Prevenirea victimizării minorilor

ora  13.00 – în municipiul Hunedoara la sediul Clubului Copiilor Hunedoara, în sala festivă, va avea loc o dezbatere publică legată de prevenirea infracțiunilor la viața sexuală. Vor fi invitați să participe aproximativ 80 de elevi din clasele a IX-a, profesori diriginți însoțitori, de la toate cele patru licee din municipiul Hunedoara, respectiv: Colegiul Tehnic ”Matei Corvin”, Colegiul Național de Informativă ”Traian Lalescu”, Colegiul Național ”Iancu de Hunedoara” și Colegiul Economic ”Emanuil Gojdu”.

Sunt invitați să participe doi psihologi din cadrul CJRAE Hunedoara, care să prezinte importanța asumării relațiilor de iubire la vârsta adolescenței prin prisma emoțiilor investite și anume: afectivitate, apartenență la grup, valorizare personală și stimă de sine dar și gestionarea corespunzătoare a emoțiilor de foarte mare intensitate în cazul dezamăgirilor de la vârsta pubertății sau a geloziei și a relațiilor posesive. Polițiștii C.A.P.C. vor prezenta infracțiunile prevăzute de codul penal legate de viața sexuală și vârsta minoratului, cu accent pe identificarea timpurie a relațiilor toxice, abuzive și măsurile eficiente de prevenție și ieșire din situațiile cu risc ridicat de vulnerabilitate.

În judeţ, poliţiştii de proximitate vor participa la şedințe de instruire a elevilor de liceu în care vor prelucra tema ”Mediul on-line – instrument al manipulării”.                          

 

Ziua III: 23.05.2018 (miercuri) Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului

ora 14.00 – în municipiul Orăștie în parcarea centrului comercial KAUFLAND, polițiștii vor organiza o campanie de conștientizare a conducătorilor auto neglijenți, asupra riscurilor la care se expun prin lăsarea la vedere, în interiorul mașinii, a bunurilor de valoare. Proprietarii aflați în această situație, vor fi anunţaţi prin staţia audio a hypermarket-ului şi invitaţi în parcare la autoturismele proprii, pentru a fi preveniți de  poliţişti. Scopul acțiunii este reducerea numărului de  furturi din autoturisme săvârșite din neglijența conducătorilor auto.

La nivelul subunităţilor de poliţie din judeţ, poliţiştii de ordine publică vor desfășura activități de informare a populației din mediul urban asupra metodelor preventive eficiente în cazul furturilor din locuințe comise prin împrietenire. Aceştia vor participa la ședințe de asociații de proprietari sau ședințe de scări de bloc în care vor distribui pliantele primite în cadrul campaniei ”Hoții sunt creativi, fii preventiv!” și vor sensibiliza cetățenii cu privire la necesitatea adoptării măsurilor de autoprotecție.

 

Ziua IV: 24.05.2018 (joi)  Prevenirea violenței în mediul familial

ora 16.00ora 18.00 – în orașul Hațeg, în parteneriat cu Protopopiatul Hațeg, la ORTHOCAFÉ, va fi organizat seminarul de tip dezbatere publică cu titlul ”Aripi frânte”, prin care polițiștii de prevenire vor discuta cu 40 de asistenți sociali din cadrul Primăriei Hațeg și a Protopopiatului Hațeg despre consecințele violenței în familie dar mai ales despre drepturile și posibilitățile de sprijinire a victimelor aflate în comunitate. Se vor discuta aspecte legate de egalitatea de gen, recunoașterea unei relații toxice, drepturile victimelor violenței domestice și importanța ”ordinului de protecție”. Beneficiarii vor afla totodată și instrucțiunile de protecție pentru victime (femei și copii), în caz de conflict fizic deschis. Vor participa polițiști de prevenire, de ordine publică și purtătorul de cuvânt.

La nivelul subunităţilor de poliţie din jdueţ, poliţiştii de ordine publică vor realiza activități de informare a persoanelor de sex feminin angajate la societățile comerciale de pe raza de competență, în scopul prevenirii infracțiunilor comise cu violență în mediul familial. Aceşti vor distribui de asemenea pliantele din cadrul campaniei ”Aripi frânte”.

 

Ziua V: 25.05.2018 (vineri)  Siguranţa rutieră

ora 10.00 – în municipiul Deva, în parcarea Deva Shopping City Mall, polițiștii de prevenire şi cei rutieri vor organiza un stand de prevenire și educație rutieră în cadrul Evenimentului Auto Deva, organizat de Camera de Comerț și Industrie Hunedoara, deschis în perioada 24 – 27 mai 2018. Polițiștii vor distribui pliante cu recomandări auto preventive, stickere adresate motocicliștilor și vor folosi ochelarii DRAGER de simulare a stărilor de ebrietate și consum de substanțe psihoactive la volan.

La nivelul subunităţilor de poliţie, poliţiştii rutieri vor realiza activități de educație rutieră  în unitățile de învățământ de pe raza de competență, destinate elevilor din toate ciclurile școlare.

Pe întreaga durată a desfăşurării campaniei, aceasta va fi derulată de poliţiştii Compartimentului Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciilor Rutier, Ordine Publică şi Cabinet, iar la nivelul subunităţilor de poliţie, vor fi implicaţi poliţiştii rutieri, de proximitate și de ordine publică.

Poliţiştii le adresează mulţumiri partenerilor implicaţi în această campanie: Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Hunedoara, Casa Corpului Didactic, Protopopiatul Hațeg, ORTHOCafé Hațeg, Primăria Orașului Hațeg, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara, Clubul Copiilor Hunedoara, unitățile școlare gimnaziale și liceale din municipiul Deva și municipiul Hunedoara, Galeria Shopping City Deva, Hypermaket-ul Kaufland Orăștie, Camera de Comerț și Industrie Hunedoara şi reprezentanții mass-media locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus