În 5 iunie 2016, românii și-au ales primarii, consilierii județeni și pe cei locali pentru următorii 4 ani. Hunedoara Liberă vă prezintă bilanțul primului an de mandat pentru administrațiile locale din județ. Astăzi - Consiliul Județean Hunedoara.

În data de 5 iunie 2016, PSD a câștigat detașat alegerile locale și a preluat șefia Consiliului Județean. 18 consilieri județeni aparțin PSD și 15 – PNL.

Fără probleme, Laurențiu Nistor a fost ales președinte al CJ Hunedoara, secondat de Mircea Flaviu Bobora și Sorin Adrian Vasilescu. Nistor a renunțat atunci la mandatul de deputat.

Probleme de sănătate l-au obligat să stea o perioadă departe de noul său birou, astfel că Mircea Flavius Bobora a asigurat câteva săptămâni conducerea Consiliului împreună cu Sorin Adrian Vasilescu. A fost perioada de acomodare, în care și presa i-a lăsat să se obișnuiască un pic cu noile demnități. Bobora venea din mediul privat, iar Vasilescu abia plecase de la Prefectură.

Normal, cum procedează toți politicienii la schimbarea gărzii, toate relele din lume sunt puse în cârca foștilor: mâncarea în spitalele din subordinea CJ e oribilă, drumurile au fost prost reabilitate, tot proiectul privind deșeul ecologic greșit întocmit etc. Nu spune nimeni că nu au avut dreptate, doar că PSD a avut până în vara anului 2014 un vicepreședinte al CJ și, mai mult, s-a aflat în alianță cu PNL între 2008 și 2014. După ce problemele au fost identificate, PSD a încercat să le rezolve, dar cu aceiași oameni cu care lucrase și PNL. Altfel cum se explică faptul că Dan Stoian a rămas administrator public al județului? Dar ceilalți directori de la instituții și societăți comerciale din subordinea Consiliului Județean sau unde acesta este acționar majoritar? Până la urmă, aceia nici nu sunt atât de răi, din moment ce aproape toți și-au păstrat funcțiile.

Una dintre problemele mari pentru CJ a rămas Spitalul Județean de Urgență. Preluat în 2010, acesta arăta mai degrabă ca un loc de tortură decât unul în care pacienții să-și trateze bolile. Oricâți bani a înghițit, tot nu au fost suficienți. Mai mult, întârzierile cu care au venit banii de la centru au făcut ca aripa nouă a spitalului să nu fie gata la timp. La câteva luni după ce s-au instalat în fruntea CJ, pesediștii au inaugurat acea aripă nouă a unității sanitare, dar ea nu este dată încă în folosință. La acest capitol, o bulină albă pentru Laurențiu Nistor pentru că a cerut să fie achiziționat și mobilier nou. Oricum, problemele rămân în continuare. Secția de Pediatrie a fost doar spoită, rămânând să funcționeze în continuare într-o clădire insalubră. Pe lângă asta, PSD nu a găsit manager pentru spital, interimatul prelungindu-se nepermis de mult.

În schimb, în ceea ce privește drumul ce duce spre Sarmizegetusa Regia este o problemă pe care trebuie s-o rezolve acum conducerea PSD. Prost reabilitat, drumul s-a mai și rupt în vara anului trecut. Mai apoi, Ministerul Dezvoltării a notificat conducerea Consiliului Județean că trebuie să returneze parte din banii europeni primiți pentru acest drum. Dacă în cazul drumului către capitala Daciei actuala conducere a CJ nu are nicio vină, în schimb, ea poartă răspunderea faptului că a ratat prima sesiune de proiecte europene privind reabilitarea altor drumuri județene cum este și cel dintre Ilia – Brănişca – Şoimuş – Rapolt – Gelmar. Mai are o șansă până în 6 iulie. În schimb, CJ a intervenit rapid pentru rezolvarea problemei de pe D 687, în zona Peștișu Mare, remodelând drumul ca să evite și alte accidente grave.

La capitolul fonduri europene pentru monumentele de patrimoniu național, CJ, sub conducerea PSD, a luat o mulțime de decizii greșite. Întâi, nu a depus niciun proiect pentru Sarmizegetusa Regia. Fiind în patrimoniu UNESCO, pentru Sarmizegetusa Regia se puteau obține 10 milioane de euro. Să zicem că nu e în totalitate vina conducerii Consiliului că nu s-au găsit soluții pentru proiectul pe fonduri europene pentru Ulpia Traiana Sarmizegetusa și că disputa ar putea să se tranșeze în instanță. Totuși, așa cum autoritățile locale din municipiul Hunedoara au reușit să redepună proiectul pentru Castelul Corvinilor și să obțină aproximativ 5 milioane de euro, tot așa puteau să procedeze și cele județene.

Și în cazul deponeului ecologic a fost vorba despre o grea moștenire. Degeaba dau vina actualii șefi ai județului pe fosta conducere, dacă au încercat să rezolve problema împreună cu aceleași persoane care au gestionat proiectul și pe vremea liberalilor. Să apreciem totuși că temporar situația a fost rezolvată și avem unde să depozităm gunoiul menajer din întreg județul.

O altă mare bâlbă a conducerii PSD a județului a fost cea legată de festivalul „Opera Nights”. Ascultând ce li se susură în urechi de către sfătuitori de taină, șefii județului au făcut o serie de gafe cu privire la organizarea unui festival de operă în județ. Lucrurile puteau fi tranșate din start, Consiliul putea să cheme încă de anul trecut DevArt și să-i transmită că nu mai dorește să continue parteneriatul pentru „Opera Nights”. Așa a ieșit un spectacol ieftin cu „uite festivalul, nu e festivalul!”.

Un alt moment critic a fost atunci când CJ l-a înlocuit pe Marius Mutulescu din funcția de administrator la Drumuri Județene cu finul lui Laurențiu Nistor, după principiul „asistații noștri sociali îi înlocuiesc pe asistații voștri sociali, că acum noi suntem la putere!”.

Punctează însă amândouă societățile de apă și canalizare din județ, ApaProd și ApaServ, care au reușit să atragă în continuare fonduri europene. Poate tocmai pentru că sunt performante, acolo li se găsesc slujbe tuturor „asistaților social” ai partidelor.

În anul care s-a scurs de când PSD a preluat conducerea la nivelul județului, Consiliul Județean a avut doi președinți. În luna noiembrie, Laurențiu Nistor s-a răzgândit din nou și a decis să candideze din nou pentru Parlament, pentru că l-a chemat Liviu Dragnea iar la București. A confirmat astfel ceea ce se vorbea în mediul politic încă din vara anului 2016 – „Laurențiu Nistor va sta doar 6 luni la CJ și îl va impune ca președinte pe vechiul său prieten, Mircea Bobora. În alt fel nu se putea, pentru că ar fi riscat un scandal în interiorul organizației”. În decembrie, Mircea Flaviu Bobora a fost ales președinte al CJ, iar Daniel Andronache – vicepreședinte. După plecarea lui Nistor la București, greșelile s-au înmulțit, deși s-ar fi crezut că Bobora, provenit din mediul privat, doar se va juca în fruntea Consiliului.

În același timp, e limpede că la nivelul conducerii există o ruptură în echipă. Ea a fost confirmată acum câteva săptămâni, când vicepreședintele Vasilescu s-a jucat de-a „uite demisia, nu e demisia!”.

4 răspunsuri

  1. membru.simplu@Yahoo.com' Un devean spune:

    Oare de ce la vot am votat cu ei….a fost prima si ultima oara cand votez cu astia….Au spus numai povesti de campanie si nimic concret pentru judet si Deva într-un an. Probabil mai sunt si alții dezamagiti ca mine….

  2. Andreea977@yahoo.com' Andreea spune:

    PSD tot PSD, ce, crede cineva altceva? Înapoiați

  3. Citesc in toate ziarele despre faptul.. ca unii angajati sunt rude , fini , prieteni ale unor lideri ai PSD.Intrebarea mea este : daca-l cunosti pe unul dintre acesti lideri , daca esti ruda , fini , sau prieteni cu liderii PSD nu ai dreptul sa muncesti ? In tara noastra libera si democratica ti se ingradeste dreptul la munca ?

  4. Problema e ca toti acesti prieteni, rude, fini, etc., sunt de obicei din cei mai slabi din punct de vedere profesional, sunt plasati in functii cheie fara sa aiba experienta necesara, rolul lor fiind acela de a executa ordinele abuzive ale celor care-i numesc in functii, prejudiciind bugetele institutiilor si sfidand pe cei care muncesc cat pentru zece!
    Exemplul Spitalului Judetean Deva: manager interimar fara experienta in domeniul managementului sanitar si complet pe langa in general, director economic interimar fara pic de experienta intr-o institutie publica si care merge la serviciu din cand in cand doar sa semneze ce-i dicteaza partidul, director de ingrijiri interimar-stie directorul medical de ce a promovat-o(?!), DIRECTOR MEDICAL PE VIATA -pentru ca a stiut pe cine sa “serveasca” si care indiferent de abuzurile pe care le face, indiferent de dovezile pe care institutiile responsabile le detin despre faptele de coruptie ale acestuia, nu iau nicio masura!
    Ca si cum toate astea nu ar fi deajuns, incearca din nou sa-si impuna la conducerea spitalului persoana agreata de dracu mai stie cine, reluand pentru a nu stiu cata oara procedura de concurs pentru ocuparea functiei de manager fara sa tina cont de legislatia in vigoare, elaborand niste norme de desfasurare a concursului cu ajutorul unor personaje complet iresponsabile, comisia urmand a fi constituita din slugile sistemului, unii cu probleme grave de onestitate si moralitate!!!!!!
    Nistor se trateaza intens la directorul medical in loc sa-si vada de deputatie, Bobora ignora cu desavarsire situatia spitalului iar gasca din CJ HD care a facut legea si pana acum se desfasoara in continuare nestingherita.
    Oare cand DNA-ul va avea ceva de spus?! Sau le-a dat timp celor vizati sa-si mai rezolve din probleme, distrugand probe si “accesandu-si” protectorii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus