Pentru a înteți ritmul înfrățirilor cu localități din Republica Moldova, societatea civilă propune un plan coordonat autorităților locale și centrale.

Pentru o eficiență ridicată a colaborărilor, localităților dintr-un județ care este deja înfrățit cu un raion de peste Prut li se vor propune omologi din respectiva unitate teritorială. Până în acest moment, următoarele județe colaborează cu entități similare de peste Prut: Alba cu Cahul, Ialoveni; Arad cu Ungheni; Argeș cu Criuleni; Buzău cu Soroca; Caraș Severin cu Criuleni; Cluj cu Hîncești; Constanța cu Cimișlia și Ialoveni; Dâmbovița cu Ialoveni și Ștefan-Vodă; Galați cu Cahul; Harghita cu Cantemir; Iași cu Ialoveni, Șoldănești, Strășeni, Ungheni și Hîncești; Prahova cu Călărași, Basarabeasca, Hîncești, Cimișlia și Leova; Suceava cu Rîșcani, Sîngerei și Ștefan-Vodă; Timiș cu Nisporeni; Vaslui cu Cimișlia, Soroca, Ștefan-Vodă, Cahul și Orhei.

Există județe care nu au, până acum, relații de colaborare cu raioane de peste Prut. În urmă consultării unor analize și studii efectuate de specialiști în domeniul dezvoltării comunitare, propunerile de înfrățiri pe care experții le înaintează ca fiind cele mai fezabile sunt următoarele: Bistrița cu Căușeni; Botoșani cu Briceni; Brașov cu Rezina; Brăila cu Drochia; Bacău cu Rezina; Bihor cu Soroca; Călărași cu Călărași; Covasna cu Ocnița; Dolj cu Glodeni; Giurgiu cu Anenii Noi; Gorj cu Sîngerei; Hunedoara cu Orhei; Ilfov cu Strășeni; Ialomița cu Cantemir; Maramureș cu Ocnița; Mureș cu Drochia; Mehedinți cu Cahul; Neamț cu Basarabeasca și Cahul; Olt cu Fălești; Sălaj cu Edineț; Sibiu cu Telenești; Satu Mare cu Dondușeni; Tulcea cu Taraclia; Teleorman cu Edineț; Vrancea cu Florești și Ialoveni; Constanța, Prahova și Vâlcea cu UTA Găgăuzia.

Raionul ORHEI

În raionul Orhei (situat în centrul Republicii Moldova) se află mai multe obiective turistice importante: complexul muzeal-arheologic Orheiul Vechi (com. Trebujeni), mănăstirea Curchi (com. Vatici), conacul Balioz cu parcul peizajer din Ivancea ș.a. Raionul Orhei are o populație de 125.557 de locuitori. Populația majoritară este formată din cetățeni moldoveni (93,51%). În raion mai trăiesc ucrainieni (3,89%) și ruși (1,91%).

Moldova_harta_administrativa

Un răspuns

  1. mihai.cfr1907@yahoo.com' Basarabia Pamant Romanesc spune:

    Nu mai dezinformati oamenii si spuneti cati romani traiesc acolo prin publicarea rezultatelor de la recensamantul din 2014. Va place, nu va place ei sunt fratii nostri si trebuie sa ii aducem acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus