Cum gestionează „victoria” cei trei oameni politici puși să conducă principalele trei instituții administrative din centrul județului.

Deva, Hunedoara, Consiliul Județean. Rezultatul votului a răsturnat vechile administrații din toate cele trei instituții, dovadă că cetățenii își doreau o schimbare. Ce s-a schimbat și ce nu.

DEVA. Oancea vrea să revoluționeze administrația locală

Proaspăt instalat în funcția de primar, Florin Oancea și-a început mandatul în forță. Liberalul ales să conducă Primăria Deva a anunțat o serie de măsuri radicale, menite să schimbe fundamental modul în care a fost înțeleasă noțiunea de administrație publică la nivelul municipiului reședință de județ.

Nemulțumit de activitatea predecesorilor săi, Oancea a anunțat o reorganizare a aparatului bugetar pe care îl conduce pentru a reduce din cheltuieli. Primarul Devei susține că predecesorii săi nu au avut ca obiectiv principal eficientizarea activității din administrație, ci satisfacerea unor interese de grup.

Oancea le reproșează edililor că au acceptat dublarea numărului de angajați din Primărie, fără să țină cont că un fond de salarii de 10 milioane de euro pe an afectează grav bugetul rămas pentru investiții. Astfel, Oancea anunță reduceri de personal și le amintește viceprimarilor că și ei sunt vizați de reforma administrativă.

Noul primar al Devei a vorbit deschis și despre cum a fost abordat de un afacerist dornic să obțină lucrări finanțate din bani publici. Cu subiect și predicat, dar fără să ofere nume, Oancea spune că acesta era stilul de lucru de până acum. Primarul spune că aceste „tehnici” au încetat și că cine va greși, va plăti.

În ceea ce privește politica investițiilor, cu un portofoliu de proiecte europene și guvernamentale destul de subțire (rezultat al slabei performanțe administrative al fostei echipe), primarul liberal și-a propus să prelungească linia de finanțare bancară. Așa, primăria va avea bani pentru noi lucrări.

„Moștenirea” lui Florin Oancea este o piatră grea care atârnă de gâtul administrației locale. Pentru ca în 2020 Oancea să nu deconteze un mandat eșuat, este nevoie de măsuri rapide, de proiecte care să readucă Deva în zona competiției administrative.

Privit prin prisma primelor măsuri luate după instalarea pe fotoliul de primar, liberalul Oancea pare dispus (și în stare) să pună piciorul în prag și să măture repede prin propria ogradă. Își respectă astfel promisiunea făcută alegătorilor în campania electorală, aceea că se va schimba tot ce consideră că nu funcționează eficient în primărie pentru recuperarea timpului pierdut și-a decalajului de dezvoltare.

HUNEDOARA. Ce a pus Bobouțanu în locul Binomului Arion-Hărău

Dan Bobouțanu (PSD) a câștigat alegerile locale din 2016 opunându-se „binomului Viorel Arion – Carmen Hărău”. A promis atunci schimbarea modelului de dezvoltare al municipiului și, cel puțin până acum, asta a și făcut.

În a doua jumătate a anului 2016, Bobouțanu a impus un nou mod de lucru în Primărie, iar în 2017 a dat lovitura în zona proiectelor cu finanțare europeană și guvernamentală. Este de notorietate că Primăria Hunedoara a reușit să obțină finanțări pentru nu mai puțin de 35 de proiecte finanțate prin PNDL 2, dar și bani europeni pentru Castel, Spital și reabilitări termice ale școlilor.

În aceeași linie, Bobouțanu a luat măsuri pentru ca banul public să fie cheltuit cu mai multă chibzuință: s-au redus sumele alocate festivalurilor locale și a pus capăt contractelor păguboase pentru Primărie, relocând banii spre sănătate și educație, a făcut investiții în propriile servicii administrative și, mai nou, demarează înființarea unui serviciu de salubritate propriu (lucru care echivalează cu trecerea in istorie a contractului încheiat cu SC Proserv SA, firma senatorului Carmen Hărău – care a încasat multe milioane de euro din prestarea acestui serviciu în ultimii ani).

Așadar, și la Hunedoara noua echipă instalată în urma votului cetățenilor a schimbat macazul, onorându-și promisiunile din campania electorală. Cum la Hunedoara mai este foarte mult de recuperat, eforturile actualei conduceri ar trebui continuate și accelerate. Dacă oficialii se vor împăuna cu realizările recente și vor lua piciorul de pe accelerație, va fi o floare care nu aduce primăvara în municipiul dezindustrializat Hunedoara.

Hunedorenii au vrut schimbare la Consiliul Județean. Mircea Bobora nu crede că e cazul…

După anii de „domnie liberală”, conducerea Consiliului Județean a trecut la PSD. Mircea Bobora a ajuns președinte al CJ Hunedoara în urmă cu mai bine de un an, în luna decembrie, 2016. În ce măsură a onorat Bobora așteptările hunedorenilor care, prin votul lor, l-au propulsat în cea mai înaltă poziție administratică din județ?

În comparație cu cei doi primari, din Deva și Hunedoara, președintele CJ a preferat să rostogolească problemele moștenite decât să le rezolve. Mai mult, culmea, fostul aparat al liberalilor Mircea Moloț și Adrian David a rămas pe pozițiile cheie, nederanjat de schimbarea conducerii.

Așa se face că lunile au trecut, „sistemul” s-a perpetuat, iar problemele s-au adunat. Astfel, proiectul de gestionare a deșeurilor este și astăzi unul din marile eșecuri ale administrației județene. Deși a promis că va demisiona dacă în primăvara lui 2017 sistemul nu va funcționa (trebuia finalizat în 2015!), Mircea Bobora s-a răzgândit și a avansat noi termene – cel mai recent este decembrie 2018.

Tot cu bâlbe a tratat Mircea Bobora și darea în folosință a noului corp de clădire al Spitalului Județean de Urgență din Deva, pe care promitea să îl doteze cu aparatură medicală în vara anului trecut. Promisiuni fără acoperire! Între timp, spitalul a ajuns în colaps financiar, iar Bobora a refuzat să facă public raportul de audit care scoate la iveală neregulile grave de la această unitate medicală. Aveți ceva de ascuns, vreți să protejați cumva pe cineva, domnule președinte? Ca să nu mai vorbim de halul în care arată și funcționează Secțiile de Pediatrie sau Pneumologie ale Spitalului Județean. Cine a avut neșansa să treacă recent pe acolo știe că seamănă cu un decor dintr-un film de groază, dovadă a „preocupării” conducerii CJ pentru sănătatea hunedorenilor.

Corecțiile financiare pe care CJ Hunedoara trebuie să le plătească pentru o serie de proiecte europene eșuate sunt, din nou, dovada unui mod superficial de a face administrație. Asupra acestui subiect vom reveni în curând.

Culmea, după ce PSD s-a luptat timp de 12 ani să câștige administrația județeană, la aproape doi ani de la alegeri, tot echipa lui Mircea Moloț  se află la butoane. Adevărul dureros pentru membrii și alegătorii PSD este că Mircea Bobora a ajuns în fruntea CJ Hunedoara fără să muncească vreo zi pentru partid: s-a cățărat pe un succes colectiv la care nu a contribuit cu mai nimic, iar odată instalat vătaf al județului n-a făcut altceva decât să apere, să conserve și să promoveze aceleași vechi structuri pe care oamenii, prin votul lor, le-au vrut înlocuite. Rezultatul? Cu oameni vechi, probleme vechi…

Un răspuns

  1. Mayadraga@yahoo.com' Dragan maria spune:

    Jalnic d-le primar, nu se mai termina cu nemsugul, la dvs la primărie lucrează oameni de 2 lei stau înghesuiți și nun fac nimic ,iau banii statului degeaba treaca azi sa vină pensia și nu oricum ca au salarii bune,pai unde ajunge tara ăsta cu atâta furtișaguri eu am lucrat 36 ani am facultate făcută cind erau 10 pe loc nu ca astia care nu știu nici sa vorbească și au cică facultate și master!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus