Consiliul Județean Hunedoara vrea să cheltuie, din nou, bani pentru campaniile de infomare a populației cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor.

Conducerea Consiliului Județean (CJ) Hunedoara a încercat fără succes să aloce încă aproximativ 2 miliarde de lei vechi pentru o campanie de informare a populației cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor.

Propunerea a fost respinsă de plen, dar nu pentru că PSD ar fi pierdut majoritatea politică în CJ, ci pentru că doi dintre consilierii social-democrați ocupă funcții care nu le permit să participe la dezbaterea și votul privind proiectele care se referă la activitatea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri – Județul Hunedoara. Fără voturile celor doi, PSD se află la egalitate cu PNL.

„Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor – Județul Hunedoara demarează acum, în cadrul acțiunilor de implementare a proiectului, organizarea mai multor campanii consistente și eficiente de conștientizare a populației asupra importanței colectării selective a deșeurilor și a modalităților concrete de acțiune în acest sens. În scopul atingerii obiectivelor impuse de prevederile legale cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor, campaniile se vor realiza prin mijloace de mediatizare. În cadrul campaniei vor fi prezentate detalii cu privire la impactul deșeurilor asupra mediului, etapele gestiunii deșeurilor, bune practici de colectare selectivă a deșeurilor, importanța și avantejele reciclării”, spun reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara.

Proiectul naște suficiente controverse în contextul în care ADI Deșeuri și CJ Hunedoara au cheltuit deja sume colosale pentru campaniile de informare. Vă reamintim că administrația județeană refuză de aproape doi ani să răspundă la solicitările Hunedoara Liberă cu privire la modul în care au fost cheltuiți banii în acest sens: cine sunt destinatarii sumelor, care sunt serviciile și bunurile achiziționate, care a fost impactul campaniei.

În cadrul ședinței, consilierul județean PNL Dorin Gligor a declarat că administrația județeană a cheltuit deja 400.000 de euro pentru acest tip de campanii – cea mai mare parte din sumă fiind cheltuită de pe vremea lui Mircea Moloț. Argumentul legal al lui Gligor a fost pertinent: odată ce ai derulat un proiect finanțat prin fonduri europene și ai cheltuit banii, înseamnă că deconturile s-au făcut în baza unor rapoarte de verificare asumate de coordonatorii proiectului, care au dat bun de plată. Din două, una – ori banii au fost aruncați pe apa sâmbetei (ceea ce este extrem de grav, pentru că nu ne jucăm cu banii europeni!), ori campania de informare și-a atins obiectivele (iar atunci problema este una inventată). În orice caz, conducerea Consiliului Județean nu poate decide cu de la sine autoritate să aloce suplimentar 2 miliarde pentru un proiect deja finalizat și, despre care (cel puțin oficial) nu a recunoscut nimeni că miroase suspect.

Dezbaterea stârnită în plenul Consiliului Județean a fost însă superficială și sterilă. Niciunul dintre cei 33 de consilieri județeni nu „a îndrăznit” să ducă lucrurile până la capăt. Disputa trebuia să se încheie cu o solicitare fermă către conducerea CJ Hunedoara să prezinte în scris, detaliat, modul în care au fost cheltuiți toți banii destinați campaniilor de informare publice.

Ca să ne facem o idee, dacă din cei 400.000 de euro s-ar fi făcut, să spunem, pliante informative, atunci fiecare hunedorean ar fi primit zeci de astfel de pliante prin poștă.

Chiar așa, unde și pe ce s-au cheltuit banii europeni, domnule Mircea Bobora? Propunerea dumneavoastră de a face o nouă campanie de informare insinuează oare că aveți informații că prima campanie a fost un fiasco? Dacă este așa, aveți obligația de a solicita un raport complet și, mai mult decât atât, să aduceți lucrurile în legalitate. Cu alte cuvinte, urmăriți cursul banilor și verificați atingerea obiectivelor campaniei. Nu este nici legal și nici moral să acoperiți un eventual aranjament al fostei conduceri liberale și să plătiți suplimentar din banii hunedorenilor încă 2 miliarde de lei!

Nu este prima dată când actuala conducere PSD a Consiliului Județean se arată extrem de preocupată să nu deranjeze cumva sistemul creat de Moloț & Compania. Ca și-n cazul drumului spre cetățile dacice, Mircea Bobora este suspect de împăciuitor – o confirmare în plus a zvonurilor despre prietenia ce-l leagă de Mircea Moloț.

Consiliul Județean trebuie să răspundă la o serie de întrebări cât se poate de firești:

  1. Cum s-au cheltuit cei 400.000 de euro? Cât mai repede, un raport complet trebuie făcut public.
  2. Există suspiciuni în legătură cu cheltuirea banilor europeni? Așa se pare, din moment ce PSD vrea încă o campanie pe același subiect.
  3. Dacă sunt probleme, ce măsuri s-au luat pentru elucidarea situației și recuperarea eventualului prejudiciu? De ce Mircea Bobora nu face lumină în privința banilor cheltuiți de tovarășii liberali, dar este dispus să aloce încă 2 miliarde din banii hunedorenilor pentru un serviciu deja decontat?
  4. Din moment ce refuză să comunice transparent cheltuirea celor 400.000 de euro, ce garanții oferă Mircea Bobora că o nouă companie de informare își va atinge scopul?

Există cel puțin un om care ar trebui să facă lumină în acest caz. Este vorba despre administratorul public al județului Hunedoara, Dan Stoian – care este managerul de proiect în acest caz. Stoian a supervizat îndeaproape proiectul deponeului ecologic în timpul mandatelor ultimilor 5 președinți de CJ: Mircea Moloț, Dorin Gligor, Adrian David, Laurențiu Nistor și Mircea Bobora. Așadar, Dan Stoian poate și trebuie să ofere, la rândul lui, răspunsuri la aceste întrebări.

În timp ce aleșii demonstrează încă o dată că nu se ridică la nivelul așteptărilor, hunedorenii vor plăti cu vârf și îndesat. Pentru că întregul proiect colectare selectivă a deșeurilor este haotic și prost implementat, cei care decontează sunt, în final, oamenii. Banii pentru campania de informare au fost cheltuiți așa cum au fost cheltuiți, iar gunoiul este colectat nesortat, ca acum 50 de ani. Ce înseamnă asta? Pentru că este transportat nesortat la deponeul de la Bârcea, administratorul percepe un tarif mult mai mare. Cine plătește pentru incompetența autorităților? Desigur, fiecare dintre dumneavoastră!

3 răspunsuri

  1. apap@yahoo.com' Fiti chibzuiti spune:

    Firmele care salubrizeaza orasele si satele au interesul de a sponsoriza aceasta campanie si cu bani si cu voluntari.
    Idem in cazul firmelor care beneficiaza de cantitatile de deseuri colectate corect si chiar si cele colectate alandala !
    Chibzuiala maxima…

  2. Iar acum cu si mai multa ravna se incearca acoperirea dezastrului de la Spitalul Judetean Deva!
    Iar asta se face cu ajutorul oamenilor lui Molot&comp. mentinuti in functii de actuala conducere a CJ HD. .

  3. Andronache fură banii de peste tot, chiar nu vedeți? Tartorele este Andronache. Cu susținerea lui Nistor. Andronache. Cică i se spune Bixty. Hotule! Pușcăria te așteaptă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus