Lansarea cărții „Despre cultura de ieri și românii de azi. Convorbiri cu academicianul Răzvan Theodorescu” va oferi publicului prilejul de a se întâlni și de a dialoga cu una dintre cele mai marcante personalități ale culturii române, unul dintre „cei mai subtili și rafinați istorici ai ultimei jumătăți de veac”.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în parteneriat cu Editura RAO din București, organizează în ziua de 21 iunie 2017, ora 1700, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, un eveniment cultural de înaltă ținută: lansarea cărții „Despre cultura de ieri și românii de azi. Convorbiri cu academicianul Răzvan Theodorescu”, autor Narcis Dorin Ion, apărută la Editura RAO. Prefața cărții este semnată de acad. Virgil Cândea, iar postfața îi aparține istoricului Alex Mihai Stoenescu. La eveniment vor fi prezenți academicianul Răzvan Theodorescu, Narcis Dorin Ion și directorul Editurii RAO, Ovidiu Enculescu.

Personalitate marcantă a vieții academice românești, reputat istoric, de o remarcabilă erudiție și om politic cu o deosebită prestanță, academicianul Răzvan Theodorescu este „una dintre  vocile cele mai ascultate din lumea românească a ultimului sfert de veac”, potrivit autorului cărții.

Absolvent al Facultății de Istorie a Universității București, unde îi are drept mentori pe iluștrii istorici Ion Nestor și Emil Condurachi, Răzvan Theodorescu devine doctor în istorie cu o temă care îl va preocupa toată viața și pe care o va dezvolta amplu: „Elementele bizantine, balcanice și occidentale la originile culturii medievale românești”. Ca reputat istoric al artei românești vechi, a scris peste 600 de articole și studii de specialitate în publicații românești și străine și este autorul a peste 25 de cărți care îi pun în lumină profilul de istoric autentic.

A suferit nedreptățile regimului comunist din perioada de dinainte de 1965, fiind exmatriculat din facultate și reprimit ulterior.

A fost cercetător la Institutul de Istorie a Artei, profesor timp de trei decenii la Universitatea Națională de Arte din București, primul președinte al Radioteleviziunii Române după decembrie 1989, membru în Consiliul Național al Audiovizualului. Sub aspect politic, a fost ales senator în perioada 2000-2008, a fost ministru al Culturii și Cultelor (2000-2004). Meritele științifice i-au fost recunoscute prin alegerea sa, în 1993, ca membru corespondent al Academiei Române, devenit membru titular din anul 2000.

Autorul cărții, istoricul Narcis Dorin Ion, este actualul director al Muzeului Național Peleș, a fost director (2003-2016) al Muzeului Național Bran și al Direcției Muzee, Colecții, Arte Vizuale din Ministerul Culturii și Cultelor (2002-2003).

Dialogurile care compun această carte, purtate în anul 2015 la Academia Română, conduse cu pricepere și profesionalism de către istoricul Narcis Dorin Ion, reușesc să aducă în fața cititorilor portretul complet al omului de cultură, al umanistului și al omului politic Răzvan Theodorescu. Se remarcă sinceritatea deplină cu care Răzvan Theodorescu vorbește despre viața și carierea lui: amintirile copilăriei, evocarea tandră a membrilor familiei, a anilor de școală, a profesorilor care i-au marcat cariera, atmosfera anilor ’50 în învățământul superior din România, dezghețul de după 1964, parcursul profesional marcat de pasiunea cu care s-a aplecat asupra istoriei artei vechi românești, marile personalități științifice pe care   le-a cunoscut. Viața politică de după 1989, în care academicianul Răzvan Theodorescu a jucat un rol important, fiind deseori contestat puternic, dar admirat în aceeași măsură, este adusă în atenție cu o deosebită obiectivitate și luciditate.

După opinia lui Narcis Dorin Ion, răspunsurile oferite de Răzvan Theodorescu în paginile cărții reprezintă „o mărturie despre istoria, cultura și civilizația românilor, venită din partea unuia dintre cei mai subtili și rafinați istorici ai ultimei jumătăți de veac”.

Referindu-se la această carte, ministrul Culturii și Identității naționale, Ionuț Vulpescu, a apreciat că ea reprezintă „un remarcabil efort de a prezenta publicului de azi gândirea unui istoric și a unui om de stânga remarcabil”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus