Deși toate cele 14 localități urbane ale județului trebuia să întocmească registre ale spațiilor verzi până în 31 decembrie 2013, doar Deva a elaborat un astfel de document.

Deși toate cele 14 localități urbane ale județului trebuia să întocmească registre ale spațiilor verzi până în 31 decembrie 2013, doar Deva a elaborat un astfel de document. Declarația îi aparține directorului Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaș.

Consiliul Local al municipiului Deva a votat în decembrie 2016 aprobarea acestui document. De altfel, aici puteți vedea situația spațiilor verzi din Deva: http://www.arcgis.com/apps/Viewer/index.html?appid=e78004c7884e42ccac1a40a6312bbb52

Primăria Hunedoara a alocat fondurile pentru întocmirea registrului luna trecută. Și la Petroșani s-ar lucra pentru elaborarea acestuia.

Registrele locale ale zonelor verzi au devenit o obligație pentru unitățile administrativ – teritoriale prin Legea 24/2007. Era o obligație ca ele să fie finalizate până în 31 decembrie 2013 și publicate. De altfel, ele trebuia să poată fi și accesate pe internet.

Mai mult, până în iunie 2017, Agenția Județeană pentru Protecția Mediului inventariază toate spațiile verzi. Potrivit normelor europene, suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor trebuie să fie de 26 de metri pătrați.

După integrarea României în Uniunea Europeană, ţara noastră a fost obligată să îşi alinieze legislaţia la cea comunitară, astfel că Legea nr. 24/2007 reglementează administrarea spaţiilor verzi, obiectiv de interes public, în vederea asigurării calităţii factorilor de mediu şi stării de sănătate a populaţiei. Un spaţiu verde este zona verde în cadrul oraşelor şi municipiilor, definită ca o reţea mozaicată sau un sistem de ecosisteme seminaturale, al cărei specific este determinat de vegetaţie (lemnoasă, arborescentă, arbustivă, floricolă şi erbacee). Un parc este definit ca un spaţiu verde cu suprafaţa de minimum un hectar, format dintr-un cadru vegetal specific şi din zone construite, cuprinzând dotări şi echipamente destinate activităţilor cultural-educative, sportive sau recreative pentru populaţie. Un scuar este spaţiul verde, cu suprafaţa mai mică de un hectar, amplasat în cadrul ansamblurilor de locuit, în jurul unor dotări publice, în incintele unităţilor economice, social-culturale, de învăţământ, amenajări sportive, de agrement pentru copii şi tineret sau în alte locaţii. Un aliniament plantat se defineşte prin plantaţiile pe spaţiul verde cu rol estetic, de protecţie, de ameliorare a climatului şi calităţii aerului, amplasate în jurul căilor de circulaţie sau al cursurilor de apă. Astfel, spaţiile verzi se compun din parcuri, scuaruri, aliniamente plantate în lungul bulevardelor şi străzilor, precum şi din terenuri libere, neproductive din intravilan: mlaştini, stâncării, pante, terenuri afectate de alunecări, sărături care pot fi amenajate cu plantaţii. Spaţiile verzi se împart, în funcţie de dreptul de proprietate asupra terenurilor, în: publice: parcuri, scuaruri, spaţii amenajate cu dominantă vegetală şi zone cu vegetaţie spontană ce intră în domeniul public şi private: spaţii verzi ce sunt în proprietatea persoanelor fizice sau juridice.

Chiar dacă în judeţul Hunedoara există peste 300.000 de hectare de teren forestier şi două arii naturale protejate, respectiv Parcul Naţional Retezat şi Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, conform legii acestea nu fac parte din spaţiul verde. În aceeaşi situaţie se află zonele şi fâşiile de protecţie a apelor, respectiv râurilor şi bazinelor de apă, perdelele de protecţie amplasate pe terenurile cu destinaţie agricolă, zonele de siguranţă şi protecţie a infrastructurii de transport, precum şi spaţiile verzi de pe terenurile aflate în proprietate privată şi care nu sunt utilizate în interes public.

De ce nu și-au elaborat primăriile aceste registre până acum?

Un prim răspuns ar fi – pentru că astfel nu se mai poate construi oriunde și oricum. Legislația s-a înăsprit din din 2012, prin apariția Legii nr. 47, care interzice ridicarea de construcții pe zona verde, chiar dacă terenul este proprietate publică sau privată. Dacă un teren este înscris în registrul local ca zonă verde, pe el nu se mai poate construi nimic. Și atunci, de ce să existe vreo grabă privind întocmirea acestuia?

De altfel, în raportările din urmă cu 5 ani, situația spațiilor verzi din intravilanul localităților, raportată pe locuitori arăta cam așa:

Spații verzi / locuitor

  • Hunedoara 23,9 mp
  • Brad 25 mp
  • Călan 23,32 mp
  • Petrila 25,2 mp
  • Uricani 68 mp
  • Petroșani 15,65 mp
  • Lupeni 12,4 mp
  • Vulcan 3,14 mp
  • Aninoasa 0,79 mp
  • Deva 3,64 mp
  • Orăștie 15,6 mp
  • Hațeg 16,6 mp
  • Geoagiu 17 mp
  • Simeria 16,5 mp

Ca o ironie amară, singurul lucru bun din plecarea masivă a hunedorenilor în afara granițelor țării este că fiind mai puțini locuitori, crește suprafața de spațiu verde de persoană.

2 răspunsuri

  1. radubogdan.giurgiu@yahoo.com' Radu Bogdan Giurgiu spune:

    Conform directivelor Uniunii Europeane normă de spațiu verde / locuitor intru garantia unei vieți sănătoase pentru locuitorii din orașe este de 26 mp.
    Organizația Mondială a Sănătății consideră standardul corect chiar la nivelul a 50 mp / locuitor!
    iar Hunedoara are doar 23 mp si continuam s-o diminuam… 🙁

  2. La Deva cu betoane si 3,64 mp spatiu verde pe cao de locuitor nici nu era greu ! 🙂 🙂 🙁 Chestia e ca Aninoasa are doar zona verde si prea putini locuitori ! 🙂 🙂 🙂 La 4600 de locuitori si doar doua stazi paralele ce vorbim ! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus