Conducerea Spitalului Județean de Urgență din Deva a anulat licitația pentru achiziția serviciilor de pază. Motivul este halucinant.

Scandal cu iz de incompetență administrativă crasă la licitația pentru desemnarea firmei care asigură paza la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Deva.

Luni, 4 decembrie, la sediul Spitalului Județean de Urgență Deva ar fi trebuit să se deschidă plicurile cu ofertele pentru serviciile de pază pe care conducerea unității a anunțat că dorește să le achiziționeze. Anunțul a fost postat pe pagina de internet a spitalului, iar firmele trebuiau să depună în plic închis ofertele de preț lei/oră/agent pentru o perioadă contractuală de 12 luni. Achiziția serviciilor de pază ar fi trebuit făcută pentru 5 posturi stabilite de conducerea SJU Deva.

În cadrul ședinței de deschidere a ofertelor însă, managerul unității a suspendat licitația!

„În urma discuțiilor care au avut loc în cadrul  ședinței de deschidere s-a invocat problema: conform legii finanțelor publice locale ar trebui să încheiem contract pe 3 luni, până la aprobarea bugetului, și au fost discuții de ce să se încheie numai pentru trei luni. Am hotărât că o să reluăm toată procedura și o să facem pentru acord cadru multianual. A fost și o eroare pentru că determinarea valorii estimate ar fi trebuit să se facă pe un an ca să stabilim noi ce procedură de achiziție să aplicăm. A fost o eroare că s-a specificat că achiziția va fi făcută pentru 12 luni”, a declarat pentru Hunedoara Liberă managerul SJU, Adina Pera Ștefănie.

Cu alte cuvinte, managerul ne spune că a organizat o licitație și, în timpul jocului, și-ar fi dat seama că achiziția nu poate avea loc. Cum se poate una ca asta?

Chiar așa de mare este gradul de incompetență a conducerii spitalului aflat în subordinea Consiliului Județean încât să demareze o licitație, să parcurgă toate etapele procedurii, iar la final, de față cu reprezentanții firmelor înscrise, când trebuiau comparate ofertele și aleasă cea mai bună dintre ele, să constate că … au făcut o eroare și să anuleze totul?!

Pe surse, explicația managerului Pera Ștefănie în fața firmelor participante la licitație ar fi fost cu totul alta: nu mai au bani! De altfel, situația financiară precară în care se află spitalul este binecunoscută, cum cunoscute sunt și cauzele acesteia: un raport de audit a scos la iveală o „gaură” de milioane de euro, iar anchetatorii au intrat deja pe fir.

CITEȘTE ȘI:

BOMBĂ! La Spitalul Județean E GROASĂ!

Oricare ar fi explicația, un conducător de instituție se presupune că își cunoaște bugetul de venituri și cheltuieli și, de asemenea, cunoaște legea. Cum de au aflat Pera Ștefănie și Mircea Bobora abia ieri, când trebuia desemnat câștigătorul licitației, că au organizat o licitație „greșită”?

La rândul său, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, spune că spitalul din subordinea CJ va organiza o nouă licitație „ca să scăpăm de toate hârâielile astea.”

„Ea (managerul spitalului, n.red.) trebuia să meargă pe supoziții, că nu are buget pe 12 luni. Le-au explicat oamenilor (participanților la licitație, n.red.) că nu se poate încheia licitația decât pe trei luni. Nu e buget anual ca să-ți permiți să faci o licitație din asta. Nu văd ce deranjează treaba asta”, se arată foarte nedumerit Mircea Bobora, de parcă ar fi cât se poate de normal ce s-a întâmplat.

Apropo, la ce „hârâieli” vă referiți, domnule președinte? Spuneți oamenilor tot, sau măcar nu pretindeți că ce se petrece în ograda dumneavoastră, la spitalul județean, este firesc. Nu, domnule Bobora, nu se poate anula o licitație în ziua în care trebuia desemnat câștigătorul și apoi să ne explicați cu seninătate: „Au greșit funcționarii, nu așa trebuia făcută licitația, o refacem…”

Domnule Mircea Bobora, în calitate de președinte al Consiliului Județean sunteți responsabil pentru situația extrem de gravă a Spitalului din Deva, care se îndreaptă repede și sigur către colaps. Ați moștenit un mecanism bolnav de la liberalii lui Mircea Moloț, mecanism pe care nu faceți dovadă ați încerca să-l normalizați. Dimpotrivă! Crizele se adâncesc, problemele se adună, iar „băieții deștepți” își văd mai departe de treabă. Așteptăm cu maxim interes raportul final al comisiei de audit de la spital și rezultatul anchetei demarate recent pentru a vedea cine, cum și când a prăbușit instituția județeană de sănătate.

Până la o nouă licitație, serviciile de pază vor fi asigurate pe bază de comandă lunară de firma Compact Silver Security.

„Da, există un contract, dar nu aș putea să vă spun cum se numește firma. Faceți o solicitare și vi le dăm fără nicio problemă”, ne-a spus Adina Pera Ștefănie atunci când am întrebat cine va asigura paza și cât costă respectivul serviciu.

Dacă ar fi să o credem pe cuvânt pe doamna manager, domnia sa este atât de „curată” în scandalul de ieri încât habar n-are ce firmă păzește spitalul și nici valoarea facturii. Am urmat „sfatul” doamnei manager și am făcut o solicitare scrisă, așa că vom reveni în curând pe acest subiect.

Doamnă Adina Pera Ștefănie, ne jigniți inteligența: adică treceți de cel puțin două ori pe zi pe lângă agentul de pază de la intrarea în spital, semnați comanda lunară și dați bun de plată pentru facturi, construiți bugetul și luați decizii pentru cheltuirea fiecărui leu din banii spitalului, dar habar n-aveți? Vă ajutăm memoria noi, prin fotografia de mai jos.

Una peste alta, episodul de luni demonstrează încă o dată, deși nu mai era necesar, că majorările salariale din sistemul bugetar trebuiau însoțite în mod obligatoriu de criterii de performanță clare și de responsabilizarea celor cu pixul deciziei în mâini. 

compact silver security spital

 

 

9 răspunsuri

 1. Aceasta doamna habar nu are nici cum se face un buget.La toate intrebarile care i-au fost puse privind situatia financiara de la nu a stiut sa raspunda

 2. Pe menegera de la spital o tine Bobora pt ca maicasa este la Curtea de Conturi si le acopera toate neregulile din CJ

 3. Acolo, putin mai in spate (chestie de strategie!) e un “personaj” care drege, face si tace si care este obligat pana peste cap la proprietarii actualei firme care asigura paza la spital.
  Restul…..

 4. accredit_ro@yahoo.com' Hexi Pharma spune:

  Sa nu ne ducem dupa fenta !…. Cat reprezinta contractul cu firma de paza si ordine din bugetul anual al spitalului ? 0,1 % ? 1 % ?
  Nu vi se pare ca se face prea mult caz de acest subiect ?
  Nu cumva “cineva” a declansat diversiunea prin care sa faca uitate promisiunile delirante de marire a salariilor medicilor facute de Olguta et comp in ajunul alegerilor din 2016 ?

 5. Cu salariile e alta prostie se da din bugetul propriu.Asta nu stie sa faca un buget dar are mamica la Curtea de Conturi si iese bine Bobora la final.Pe vremuri mamica ei a fost Dir ec la spital si stie fum se scot banutii.
  Se spune ca facea invarteli nu casa aparatura sa aiba contracte de reparattii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus