Pentru prima dată în istorie, o sentință pentru condamnarea abuzului în serviciu a fost anulată în baza deciziei Curții Constituționale a României (CCR) chiar dacă legea nu a fost modificată la zi în termenul legal de 45 de zile.

Dan Daniel a obținut la aceeași instanță care a menținut condamnarea la închisoare cu suspendare anularea pedepsei. Acesta fusese condamnat pentru abuz în serviciu şi a contestat pedeapsa în baza hotărârii CCR referitoare la articolul din Codul Penal care reglementează abuzul în serviciu. Astfel, a fost dezincriminat și de facto abuzul în serviciu, ceea ce va crea un precedent în toate procesele.

Guvernul Grindeanu a dat OUG 13 de modificare a Codului Penal care punea un prag de 45.000 de EURO pentru incriminarea abuzului în serviciu, dar totul este în aer după protestele masive care au dus la adoptarea OUG 14 care anulează OUG 13. Totuși… deși nu e încă pus Codul Penal în acord cu decizia CCR, judecătorii aplică decizia Curții care e în viagoare așa cum s-a întâmplat și în cazul de mai sus.

Soluția pe scurt: Admite contestaţia formulată de condamnatul Dan Daniel împotriva încheierii penale nr. 154/16.11.2016 pronunţată de Tribunalul Hunedoara în dosarul nr. 4754/97/2016, pe care o desfiinţează în totalitate şi, procedând la soluţionarea cauzei: În baza art.595 alin.1 C.proc.pen. rap.la art.4 teza a II-a C.pen. constată dezincriminată fapta prevăzută de art.297 alin.1 C.pen. raportat la art.13 ind.2 din Legea nr.78/2000 pentru care a fost condamnat contestatorul în dosarul nr. 3230/97/2015 prin sentinţa penală nr.133/21.10.2015 pronunţată de Tribunalul Hunedoara, definitivă prin decizia penală nr. 338/5.04.2016 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia şi în consecinţă: Dispune încetarea executării pedepsei de 3 ani închisoare, a pedepsei complementare a interzicerii exercitării pe 2 ani a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcţie care implică exercițiul autorității de stat, prevăzută de art. 66 alin.1 lit. a, b, art. 66 al. 2 C. pen. şi a pedepsei accesorii a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a, b, C. pen., aplicate prin sentinţa penală nr. 133/21.10.2015 pronunţată de Tribunalul Hunedoara, definitivă prin decizia penală nr. 338/5.04.2016 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia. Definitivă.

Trimis în judecată în Dosarul „Fraudă la DGASPC Hunedoara”

În luna iunie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, fostului secretar al județului Hunedoara în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă făptuitorul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că „în cursul lunii iunie 2014, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a publicat anunţul privind organizarea, în data de 17.07.2014, a concursului de promovare pentru ocuparea funcţiei publice de conducere vacantă, de director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Hunedoara. Prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici a fost constituită comisia de concurs, din care făceau parte, printre alţii şi inculpaţii Dan Daniel, Ştefan Mihaela Dorina și Gîrjob Dana Elena.

La concurs s-a înscris o singură candidată, respectiv inculpata Georgescu Monica, la acea dată împuternicită în funcţia de director general al D.G.A.S.P.C Hunedoara, fiind singura agreată de conducerea Consiliului Județean Hunedoara.

Conform art. 52 alin. 4 din H.G. 611/2008, fiecare membru al comisiei de concurs trebuia să propună cel puțin trei subiecte iar, pe baza acestor propuneri se întocmeau minim două seturi de subiecte care urmau să fie prezentate candidaților.

Anterior datei organizării concursului, inculpatul Dan Daniel i-a cerut inculpatei Georgescu Monica să formuleze subiectele și baremele de corectare pentru întrebările ce urmau să fie propuse de membrii comisiei de concurs, din partea Consiliului Județean Hunedoara.

Ulterior, cu ocazia întrunirii comisiei de examen, aceste subiecte au fost propuse de ceilalţi inculpaţi în vederea stabilirii întrebărilor, trei dintre acestea revenindu-i candidatei la proba teoretică.

La examenul organizat şi susţinut în data de 17 iulie 2014, inculpata Georgescu Monica a fost admisă, cum era şi de aşteptat, cu un punctaj foarte mare, ulterior, aceasta anunţând cunoscuţilor reuşita înainte de publicarea rezultatelor oficiale.”

Tribunalul Hunedoara a pronunțat pe data de 21 octombrie, soluția în dosarul instrumentat de procurorii DNA care vizează fraudarea concursului de ocupare a funcției de director general al DGASPC Hunedoara. Astfel, Dan Daniel și Monica Georgescu au primit câte 3 ani de închisoare cu suspendare, Mihaela Ștefan a fost condamnată la 2 ani și 10 luni de închisoare cu suspendare, iar Dana Gârjob la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare. La începutul lunii aprilie 2016, Curtea de Apel Alba Iulia a respins apelurile formulate de inculpații din dosarul care a vizat fraudarea examenului de ocupare a funcției de director general al DGASPC Hunedoara, moment în care pedepsele au rămas definitive.

2 răspunsuri

  1. Pacat,cit rahat a mincat asta la ordinul lui Molt,facind rau unor oameni cu coloana vertebrala ,merita sa fie dus la canal ,nu eliberat.

  2. Asta ACHITAT, Laza PROMOVAT!!!!!!
    Ce mai urmeaza?! Probabil, Molot in fruntea CJ HD?
    La cum evolueaza lucrurile, absolut orice(rau) e posibil!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus