Municipiul Hunedoara s-a prăbuşit din punct de vedere economic după 1990, pierzând cam 25.000 de locuri de muncă. Restructurarea siderurgiei, lipsa de implicare a autorităţilor centrale, dar şi poziţia georgrafică sunt doar câteva dintre motivele pentru care astăzi Hunedoara se confruntă cu mari probleme. La acestea se adaugă şi modul artificial în care a fost dezvoltat oraşul în anii comunismului, iar istoria pare că se răzbună.

La mijlocul secolului trecut, Hunedoara era un târg cu câteva mii de locuitori. În doar 40 de ani, prin industrializarea excesivă, acesta a ajuns la o populaţie de peste 90.000 de persoane. Prin restructurarea siderurgiei, oraşul se întoarce uşor, uşor la statutul de târg. Datele arată că acum în Hunedoara mai locuiesc în jur de 55.000 de persoane, deși în acte au domiciliul aici peste 74.000 de locuitori.

Municipiul de pe Cerna are cele mai mari probleme: șomaj ridicat, delincvență, multă populație extrem de săracă, cu cea mai mare comunitate de romi din județ, cu un buget care nu ajunge, dar şi cu o mulţime de orgolii locale de neînţeles. În ultimii ani, acestea au întârziat nepermis dezvoltarea oraşului.

În primul rând, străzile secundare şi din interiorul cartierelor arată, în multe situaţii, ca după război. Alte 441 de străzi au nevoie să fie asfaltate.

Ruinele fostului combinat siderurgic sunt un peisaj dezolant şi parcă arată oaspeţilor Hunedoarei ce înseamnă gloria şi măreţia create artificial.

La castelul celui care i-a oprit pe turci să intre în Europa se ajunge trecând pe lângă nişte case şi clădiri dărăpănate. Doar monumentul impozant reuşeşte să mai şteargă din imaginea unui oraş cu clădiri care îi fac astăzi invidioşi şi pe papagali.

Posibilităţile de petrecere a timpului liber sunt şi ele limitate. Bazinul de înot este unul dintre locurile în care se mai poate practica decent un sport, la fel şi Popicăria. Sălile de sport necesită reparaţii capitale şi modificări majore ca să fie aduse la standardele de astăzi. Ștrandul a fost construit printr-un împrumut, a costat mai mult decât face, dar măcar peste vară este un loc pentru petrecerea timpului liber.

Şi stadionul are nevoie de fonduri serioase.

Cinematograful „Flacăra” este aproape o ruină, iar fostul cinematograf „Modern” e un adevărat focar de infecție. În schimb, oraşul punctează la nenumărate restaurante, baruri, dar şi „bombe”.

Pe de altă parte, singurul capitol la care oraşul punctează este suprafaţa de verdeaţă pe cap de locuitor, Hunedoara depăşind cu mult norma europeană. Culmea, meritul pentru aceasta este al celor care au condus oraşul înainte de 1989.

În schimb, dintr-un oraş muncitoresc, municipiul de pe Cerna s-a transformat în unul al locurilor de muncă foarte prost plătite.

Deocamdată nu există nicio strategie de dezvoltare, compunerile scrise în ultimii ani pe acest subiect nu pot fi aplicate. În mod cert în următoarele câteva luni trebuie stabilite direcțiile clare pe termen mediu și lung pentru dezvoltarea Hunedoarei.

8 răspunsuri

  1. Un hunedorean va spune ca toate strazile din Hunedoara sunt in numar de 273.
    Cred ca Mona lise este in cautarea timpului nu demult trecut.
    Hunedoara, cu tinerii ei frumosi, cu batranii nostalgici,cu clientii din supermarketuri,magazine,baruri,”bombe”,piete,isi traieste prezentul,isi pregateste viitorul fara sa faca valuri. Va sugerez titlul unui viitor artcol(daca) :Draxlmaier si Carrefour acopera fosta platforma siderurgica.

    • Monalise Hihn spune:

      Vorbim de TOATE străzile, chiar și cele vicinale! Nu am făcut eu această statistică, ci Primăria. O zi frumoasă și mulțumim că ne citiți!

      • Gresit. Nu va citesc de regula, dar imi cade sub ochi cate un articol denigrator fata de orasul drag in care mi-am petrecut viata si credeti-ma
        ca am termen de comparatie.
        Hunedoara- un oras mandru.
        Articolul …oare asta e modelul dat?

        • Monalise Hihn spune:

          Nu vă obligă nimeni să citiți și nici să fiți de acord, atunci când, desigur, citiți. Ce nu e adevărat din ceea ce am descris și de ce e denigrator să spui adevărul? Evident, cum mă așteptam, veșnica poveste despre cine ne punem să scriem. Pe dumneavoastră cine vă pune să citiți? O seară frumoasă!

  2. ai ceva cu ,,artificial,, ?

  3. Analiza pertinenta ! Radiografie si semnal de alarma pentru alesi si comunitatea amortita !

  4. “Evident, cum mă așteptam, veșnica poveste despre cine ne punem să scriem”
    Corectati-va doamna jurnalist.
    “La acestea se adaugă şi modul artificial în care a fost dezvoltat oraşul în anii comunismului, iar istoria pare că se răzbună.”
    Doamna jurnalist, cu toata stima vreau sa va intreb iar dumneavoastra incercati un raspuns; dupa razboi, in conditiile lipsurilor de tot felul, un stat responsabil, indiferent de regimul politic, incearca sa creeze locuri de munca. Corect? Hunedoara, pe langa traditie (Govajdia), resurse naturale,ateliere, etc.era sau nu locul propice?Nu ca Targoviste,de exempu.
    Doamna Mona lisa, dumneavoastra la ce va referiti cand folositi adjectivul ‘artificial’ ?
    Poate la articolul in discutie. Cred ca s-ar potrivi mai bine ‘rasuflat’.
    Aici opresc dialogul. E deja prea mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus