Virusul AH1N1 a făcut 3 victime în județul Hunedoara. Aproape 2.000 de hunedoreni au fost diagnosticați cu infecții respiratorii acute, iar numărul îmbolnăvirilor este în creștere. Cum ne putem apăra împotriva gripei și a virozelor respiratorii.

Gripa porcină a ucis trei hunedoreni. Primul a fost înregistrat la sfârșitul lunii ianuarie, când un bărbat de 62 de ani din Deva a murit la Spitalul Județean de Urgență. Al doilea deces provocat de virusul AH1N1 în județ a fost confirmat la Spitalul din municipiul Hunedoara la începutul lunii martie când o femeie de 58 de ani a fost răpusă de boală. Al treilea caz a fost confirmat pe 7 martie. De această dată, un bărbat de 47 de ani din Călan a pierdut lupta cu virusul ucigaș. Decesul a fost înregistrat tot la spitalul din Hunedoara. În toate cele trei cazuri, persoanele nu erau vaccinate împotriva virusului gripal și sufereau de alte afecțiuni medicale.

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, până în prezent au fost confirmate 28 de cazuri de gripă de tip B, 14 cazuri de gripă AH1N1 și 3 cazuri de gripă AH3. În 20 de cazuri, suspiciunea de gripă a fost infirmată de testele de laborator.

De asemenea, în săptămâna 26.02.2018- 03.03.2018  numărul infecţiilor acute respiratorii înregistrate pe teritoriul judeţului Hunedoara este de 1.860 de cazuri dintre care pneumonii 727 de cazuri. În perioada de referință au fost internate un număr de 188 de persoane.

„Până la această oră, un număr de 28.597 persoane au fost vaccinate cu vaccin gripal trivalent sezonier. În această iarnă, județului Hunedoara i s-au repartizat 30.597 doze de vaccin gripal trivalent sezonier față de cele 10.600 doze repartizate pentru sezonul rece 2016-2017. Recomandăm populației să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume”, a declarat pentru Hunedoara Liberă dr. Cecilia Birău, medic șef departament SSP din cadrul DSP Hunedoara.

Cum ne ferim de gripă?

Reprezentanții DSP Hunedoara spun că vaccinarea antigripală cu vaccin gripal sezonier continuă să fie singura metodă de profilaxie specifică a gripei. 

Medicii ne sfătuiesc:

  • Ne spălăm des cu apă şi săpun ori de câte ori este nevoie.
  • Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene.
  • Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar, dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante.
  • Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri .
  • Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare (mers pe jos, cu bicicleta, sporturi diverse) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos.

De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Ce facem când ne îmbolnăvim?

La primele simptome de boală – care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – trebuie să luăm măsuri. În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie.

Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă cu antibiotice fără prescriere de la medic. Răcelile și gripele nu se tratează cu antibiotice!

O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale.

Vaccin pentru persoanele aflate în grupe de risc

În acest an Ministerul Sănătății a asigurat vaccinarea antigripală sezonieră pentru imunizarea persoanelor aflate în grupele de risc (conform OMS):

  • persoanele aflate în evidență cu afecțiuni medicale cronice;
  • femeile gravide;
  • personalul medical;
  • persoanele (adulți și copii) rezidente în instituții de ocrotire socială;
  • persoane cu vârsta egală sau peste 65 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus