Din comitatul/județul Hunedoara la Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918 au fost 165 de delegați. Între aceștia, doar nouă femei.

Din comitatul/județul Hunedoara la Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918 au fost 165 de delegați. Între aceștia, doar nouă femei. La Alba Iulia în total – 58 de femei.

În acele vremuri, femeile nu făceau politică. Erau doar soții, fiice, surori și mame. Anonime, ele au făcut poate la fel de multe pentru cauza națională precum bărbații. Ele au fost cele care au păstrat tradițiile și limba, care și-au susținut soții, frații, feciorii sau tații în lupta lor pentru Unire.

Hunedoara Liberă vi le prezintă pe cele nouă hunedorence delegate la Marea Adunarea Națională de la Alba Iulia.

Eugenia Branga, casnică, reprezentanta Reuniunii de cântări din Orăștie. S-a născut în 1894 și era fiica învățătorului Nicolae Branga din Orăștie. A urmat școala primară și cea civilă de fete în localitatea natală. A decedat în anul 1982.

eugenia branga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dora Smeu, casnică, a fost reprezentantă a Uniunii femeilor române din Ungaria – Deva. S-a născut în anul 1888, la Zlatna. A urmat școala primară germană și liceul maghiar la Brașov și Sibiu, dar și cursuri de filozofie la Viena. A fost soție de ofițer de geniu. A murit în 1976. Dora Smeu și Otilia Octavia Mazzuchi au fost surori, iar tatăl lor era arhitect de origine italiană.

Dora Smeu

Ana Macrea, casnică, reprezentanta Reuniunii femeilor române din Hunedoara. S-a născut în anul 1877 și era fiică de funcționar. A urmat școala primară și civilă de fete. A fost căsătorită cu Nicolae Macrea, director de bancă în Hunedoara. A decedat în anul 1932.

Ana Macrea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elena Albu, casnică, reprezentanta Reuniunii femeilor române din Hunedoara. S-a născut în data de 4 ianuarie 1879. Hunedoara Liberă v-a prezentat povestea sa (Citește AICI). A murit în 16 aprilie 1963.

elena albu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otilia Octavia Mazzuchi, casnică, a fost reprezentantă a Uniunii femeilor române din Ungaria – Deva. S-a născut în anul 1897, la Alba Iulia. A urmat liceul german de fete la Sibiu. În 1916 a primit cu flori intrarea armatei române în Brașov, iar din acest motiv a fost trimisă în instanță de autoritățile maghiare. După Unire, a studiat la Conservatorul din Cluj Napoca. S-a căsătorit cu preotul Adrian Maniu. A decedat în 1977 și este înmormântată la București.

Otilia Octavia Mazzuchi

Cornelia Velțianu, casnică, Deva, reprezentantă a Reuniunii femeilor române din comitatul Hunedoara. S-a născut în anul 1888, în localitatea Hening, județul Alba, fiind fiica protopopului Alexandru Dobrescu. A urmat școala la Sebeș, apoi o școală de gospodărie la Sibiu. S-a căsătorit cu dr. Camil Victor Velțianu, funcționar la Administrația financiară din Deva. În 1925, familia s-a mutat la Cluj Napoca. A murit în anul 1980.

Cornelia Velțianu

Eugenia Budoiu, casnică, reprezentantă a Reuniunii femeilor din Câmpuri Surduc. S-a născut în satul Tisa, comuna Burjuc, în anul 1872. A urmat școala de fete la Deva, s-a căsătorit cu preotul Ioan Budoiu. A decedat în anul 1961.

Eugenia Budoiu

Veturia Păcurariu, casnică, a reprezentat Reuniunea femeilor române din comitatul Hunedoara. A fost soția lui Nicolae Păcurariu, funcționar la Direcția financiară din Deva. După Unire, familia s-a mutat în nordul Transilvaniei.

Maria Farcaș, moașă din Câmpuri Surduc, reprezentantă a Reuniunii femeilor din Câmpuri Surduc. S-a născut în anul 1860, în Seliștea – Petriș, județul Arad. A urmat cursuri sanitare și a devenit astfel moașă comunală. A murit în 1930.

 

Sursa: Hunedorenii la Marea Unire – 1 Decembrie 1918 – Victor I. Șuiaga

Fotografiile – Serviciul Județean Hunedoara – Arhivele Naționale ale României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus