ANALIZĂ: Parlamentarii județului Hunedoara în primii 10 ani după decembrie '89.

Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării. Parlamentul este alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat.

Din 1990 și până în 2016, am fost de opt ori la vot ca să ne alegem reprezentanții în Senat și Camera Deputaților.

Între 1990 și 1992, când Parlamentul a fost și Adunare Constituantă, județul Hunedoara a avut  3 senatori și 11 deputați (2 au demisionat înainte de încheierea mandatului, astfel că au fost înlocuiți cu următorii supleanți, ceea ce a făcut ca numărul de deputați ce au reprezentat Hunedoara să ajungă la 13).

În urma alegerilor din 20 mai 1990, 6 dintre deputați au fost de la FSN – Septimiu Francisc Krausz, Dumitru Armăşescu, Ioan Marcu, Ioan Timiş, Ion Iliescu (înlocuit cu Marin Stan) şi Valeriu Butulescu, unul de la PNȚ-CD – Ioan Alexandru, unul de la PNL – Aron Todoroni, unul de la UDMR – Takács Albert Csaba, unul de la PER – Viorica Edelhauser și unul de la MER – Victor Vaida, înlocuit cu Nicolae Ungureanu.

La Senat au fost aleși doi reprezentanți ai FSN – Mihai Chețan și Gheorghe Ivan și unul de la PNL – Petru Jurcan.

Rolul acelui Parlament a fost, în primul rând, să elaboreze Constituția. Interesant e însă altceva: traseul ulterior al primilor parlamentari hunedoreni de după 1990. În afară de Ioan Timiș, Ion Iliescu și Takács Albert Csaba, niciunul nu a revenit în politica mare.

Septimiu Francisc Krausz s-a întors la catedră în Petroșani, unde a predat sociologia și de curând a devenit cetățean de onoare al municipiului.

Dumitru Armășescu și-a văzut de meserie, cea de arhitect, ultima sa mare lucrare fiind reabilitarea Cetății Deva. A mai făcut politică, dar nu a mai ajuns niciodată să fie nominalizat pe un loc eligibil pentru Parlament.

Valeriu Butulescu a rămas politică, dar la nivel local. Din 1992 și până în 1996 a fost consilier local la Petroșani, iar între 1996 și 2000 – consilier județean, iar din 2007 revine în CJ Hunedoara până în 2008. Este consilier local la Petroșani. Butulescu este poet, prozator, traducător și autor de aforisme, publicând zeci de cărți în țară și străinătate. Aforismele sale au fost traduse în 50 de limbi. Este inclus în „Istoria contemporană a limbii române” și a primit o serie de premii. Este membru al Uniunii Scriitorilor.

Takács Albert Csaba a mai intrat încă o dată în Parlament, în legislatura 1992 – 1996, dar a demisionat în 1994 din Camera Deputaților. Este mai puțin cunoscut hunedorenilor, deși ani în șir a fost președinte executiv al UDMR, considerat eminența cenușie a Uniunii. S-a retras de câțiva ani din prima linie, dar continuă să fie unul dintre „greii” UDMR. Peste ani, fiica sa, Aranka a fost președinte al UDMR, municipiul Hunedoara, și consilier local.

Victor Vaida a continuat în politică, dar nu la Mișcarea Ecologistă, ci la PDSR, ulterior PSD. A fost prefect al județului, președinte al Organizației Județene a PSD Hunedoara, dar și director al Electrocentrale Deva.

Ion Iliescu a rămas în politică mulți ani, el devenind ulterior și senator între 2000 și 2004. A fost președinte al PSD Deva, unul dintre liderii organizației județene. În paralel, a profesat ca medic.

Puțină lume își mai amintește că poetul Ioan Alexandru a reprezentat județul Hunedoara în prima legislatură de după Revoluție. A fost membru fondator al PNȚ-CD, dar și poet, eseist și publicist. A continuat în politică fiind reales senator, dar în Arad. A decedat în anul 2000.

Ioan Marcu a fost și primar al municipiului Hunedoara, dar și director al OPC. A continuat să facă politică, în PD.

Mihai Chețan a fost și președinte al CPUN Hunedoara, dar și director la Combinatul Siderurgic Hunedoara.

Gheorghe Ivan a fost senator până în mai 1992, pentru că apoi a devenit prefect de Hunedoara, funcție pe care a ocupat-o până în februarie 1993. A fost apoi președinte al PD Hunedoara și om de afaceri. A decedat în august 2007.

Ioan Timiș a fost cel mai longeviv parlamentar din județ. A fost deputat între 1990 și 1996. A părăsit PD în 1995, iar între 1996 și 2000 nu a mai făcut parte din legislativ. S-a reîntors în anul 2000, când a fost ales din partea PDSR (ulterior PSD) și reales în 2004. A candidat apoi la funcția de președinte al PSD Hunedoara, a pierdut alegerile și a părăsit PSD, în 2006, iar tot în același an s-a înscris în PNL. În 2008 a candidat din nou la Camera Deputaților și a câștigat mandatul în Colegiul nr. 3 Călan – Hațeg. A părăsit PNL în martie 2010 și s-a înscris în PDL. A decedat în 15 august 2010.

În 1992 alegerile parlamentare s-au desfășurat în data de 27 septembrie. Județul a fost reprezentat în prima legislatură completă de către 3 senatori și 8 deputați.

Ion Diniș și Octavian Muntean au devenit senatori din partea PDSR, iar Tiberiu Vladislav – PNȚ-CD.

FSN a obținut 2 mandate de deputat – Gheorghe Ana și Aurel Știrbu -, PD – unul – Ioan Timiș -, PRM – unul – Ion Hortopan -, PUNR – unul – Petru Șteolea, PNȚCD/PER – unul – Mihail Bucur -, PSDR – unul – Dumitru Ifrim – și UDMR – unul – Takács Albert Csaba, înlocuit de Jolt Zoltan Fekete, în aprilie 1994.

Gheorghe Ana a devenit în 1992 deputat, mandat pe care l-a reînnoit în 1996. Absolvent al Academiei de Studii Economice, a fost zeci de ani dascăl la catedrele de specialitate ale Liceului Economic din Petroşani şi Universităţii din Petroşani A fost secretar, apoi vicepreşedinte al Comisiei de buget a Camerei Deputaţilor.

Dumitru Ifrim a ajuns în 1992 parlamentar din partea PSDR și apoi în 1996 a fost reales în Camera Deputaților. Ifrim era în acele vremuri unul dintre politicienii care făceau legea în județ. A intrat într-un con de umbră, a trecut la o formațiune care s-a stins – Acțiunea Populară, a ajuns mai apoi la PNL, unde a mai prins un mandat de consilier județean.

Petru Șteolea a câștigat în 1992 și 1996 mandate de deputat din partea PUNR. După ce s-a retras din politica mare a lucrat la Agenția de Îmbunătățiri Funciare.

Cât despre Ion Diniș , acesta a rămas în memoria hunedorenilor ca omul care a participat la evenimentele din decembrie 1989 și apoi a ajuns senator. A fost mai buni profesor de științe politice în municipiul Hunedoara. Octavian Muntean, în schimb, a devenit șef la Gardienii Publici, după ce n-a mai fost senator. Tiberiu Vladislav a fost apoi în mediul universitar, ajungând director al filialei din Petroșani a Universității „Vasile Goldiș”.

Alegerile parlamentare s-au desfășurat în 3 noiembrie 1996.

Atunci, PDSR a câștigat două mandate – Gheorghe Ana și Ion Giurescu -, PNȚ – CD – tot două – Sorin Petre Dimitriu și Liviu Petreu -, PUNR – unul – Petru Șteolea -, PNL – unul – Laurențiu Priceputu -, PSDR – unul – Dumitru Ifrim -, PRM – unul – Ilie Neacșu.

Trei senatori: Constantin Blejan – PNL, Doru Gaita – PDSR și Ioan Rău – PNȚ – CD, înlocuit în martie 1997 cu Andreiu Oprea.

În timpul mandatului său, Sorin Petre Dimitriu (PNȚ – CD) a fost și președinte al FPS și ministru al Privatizării. Era unul dintre cei mai puternici oameni din stat. Apoi, a dispărut din viața publică. A încercat să revină în politică, dar fără succes. Laurențiu Priceputu a fost ales din partea PNL, și-a încheiat mandatul și s-a întors la București, unde și-a continuat afacerile.

Ilie Neacșu a câștigat prima oară un mandat de deputat în 1996, pe care l-a reînnoit în anul 2000.

A fost singurul mandat de senator al lui Doru Gaita, care a ajuns mai apoi director al Siderurgica Hunedoara, consilier județean în două mandate.

Singurul care s-a retras din Parlament în acest mandat a fost Ioan Rău, care a devenit după demisie director al DSP Hunedoara, președinte al PNȚ – CD Hunedoara. Constantin Blejan și-a încheiat mandatul, după care a continuat să lucreze ca medic.

Un răspuns

  1. TARA ARDE SI BABA SE PIAPTANA….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus