Atestat documentar pentru prima oară în urmă cu aproape 800 de ani, municipiul Orăştie este astăzi oraşul cu cei mai mulţi şomeri din judeţ.

 

Pe lângă numărul ridicat de persoane fără o slujbă, cel puţin 2.000 de locuitori ai Orăştiei trăiesc astăzi în oraşul spaniol Logrono.

Mărirea şi decăderea

În secolele al XIX-lea şi al XX-lea, Orăştie a fost localitatea în care au fost înfiinţate numeroase asociaţii culturale şi economice, locul în care s-au înfiinţat ziare româneşti, care au avut un rol important

în mişcarea de emancipare naţională, culturală, spirituală şi economică a românilor. Din păcate, instaurarea comunismului în România a dus la lichidarea organizaţiilor culturale şi economice. În zonă au apărut întreprinderile „Chimica”, „Vidra” şi „Mecanica Orăştie”. Acestea au absorbit forţa de muncă din împrejurimi. După 1989, în loc ca aceste fabrici să rămână în picioare, ele au ajuns fost restructurate, deşi aveau pieţe de desfacere. Oamenii şi-au pierdut locurile de muncă şi încet, încet au plecat. Cei mai mulţi sunt astăzi plecaţi în Spania. Orăştie a devenit municipiu în 1995, dar aproape că n-a mai rămas nimic din gloria de altădată, poate doar mândria că aici există încă o marcă renumită de ceaiuri.

Singura şansă ar putea-o constitui dezvoltarea turismului către cetăţile dacice, monumente aflate în patrimoniul UNESCO.

În ceea ce priveşte infrastructura, Orăştie are norocul poziţiei geografice, astfel că se află pe traseul coridorului IV paneuropean. În schimb, străzile  secundare din cartiere au nevoie de reparaţii. La fel şi reţelele de apă şi canalizare.

Orăştie punctează la capitolul spaţii verzi, fiind aproape de norma europeană de 20 de metri pătraţi pe cap de locuitor.

Ca şi posibilităţi de petrecere a timpului liber, în zonă se află un complex turistic pe ruinele fostei fabrici de muniţie. Acesta nu este însă un loc pe care să-l frecventeze oricine. În rest, nu există prea multe locuri de petrecere a timpului liber, exceptând perioada sezonului la Geoagiu Băi.

2 răspunsuri

  1. Pentru ca somajul este preferat in randul oamenilor din Orastie in detrimentul locului de munca pe un salar mic, ce-i drept. Din cauza ca oameni nu vor sa munceasca. Trebuie schimbata atitudinea fata de munca.

    • Serios? Cauti de munca si nu gasesti! Eu sunt tanara si abia mi-am gasit de munca! Pentru cei trecuti de 40 de ani e si mai tragic! Nu vorbii daca habar nu ai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus