Ce i-a deranjat cel mai mult pe români.

Cei chestionati spun ca se simt deranjati de faptul ca li se cer bani atunci cand se casatoresc, merg sa boteze un copil sau sa-si ingroape mortii. In plus, atitudinea preotilor, imediat dupa tragedia de la Colectiv, i-a indepartat si mai tare in special pe tineri.

In 2003 de exemplu cota era la 90%, mai mult decat pentru orice alta institutie. Dupa o usoara scadere, in 2011 a avut o revenire la 84 de procente. Apoi increderea s-a scufundat, la propriu. A ajuns aici, astazi, la 58 la suta. Este cel mai jos punct atins de Biserica de cand se fac astfel de masuratori in Romania.

Sondajul celor de la IRES a mers insa si mai departe, i-a intrebat pe oameni cata incredere au in preoti:

  • 14% – foarte multa,37% multa. Asadar impreuna aceste doua raspunsuri fac 51%, sub cele 58 de procente ale bisericii.
  • 47% – si-au pierdut increderea, iar 2% sunt nehotarati.

Scaderea increderii in Biserica s-a accentuat in octombrie anul trecut, dupa tragedia de la Colectiv.

”Nu vrem sa se considere ca facem spectacol. Sa vina lumea la biserica, nu la club, acolo au murit dar noi ne rugam in biserica asta e randuiala bisericii”, spunea atunci Patriarhul.

Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane: “Pe de o parte problema comunicarii din interiorul Bisericii spre societate. Pe de alta parte in presa din Romania asistam si la un fenomen real, acela al unei forme de detestare a temei bisericesti. Si in Biserica s-au consumat sau se consuma uneori niste lucruri la nivel de exceptii care atrag negativ atentia. Problema in sine se pune la nivelul unei innoiri, o innoire a strategiei de comunicare, o innoire la nivelul calitatii actului religios si bineintele al imaginii reprezentantilor institutiei respective”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus