Aceasta datează din secolul I d. Ch.

 

Arheologii cred că este vorba despre o parte a unei fântâni romane. Dr. Sorin Tincu, responsabilul de șantier arheologic, spune că este vorba despre o piatră romană, refolosită în Evul Mediu:

„Piatra romană, pe care o vom cerceta ca să vedem cu exactitate de unde provine, a fost refolosită în Evul Mediu și încorporată în fundația unei construcții anterioare bisericii”.

Dr. Delia Tatu, care face parte din echipa de arheologi, spune că e prima piatră pe care arheologii au găsit-o la Biserica ortodoxă „Sf. Ierarh Nicolae” din Hunedoara. „Am găsit tot soiul de obiecte, dar acesta este prima piatră pe care o descoperim în cadrul săpăturilor. Mai multe informații nu avem deocamdată, dar presupunem că este vorba despre o piesă dintr-o fântâniță”.

Piatra romană va intra în patrimoniul Muzeului Castelului Corvinilor.

Biserica ortodoxă „Sf. Ierarh Nicolae” din municipiul Hunedoara, una dintre cele mai vechi biserici din oraș, având o vechime de 561 de ani, urmează să fie reabilitată cu fonduri europene.

Întrucât este vorba despre un monument istoric de clasa A, arheologii sunt cei care fac cercetări, săpături arheologice, care preced un studiu arhitectural pentru reabilitarea monumentului.

piatra 2

 

 

Un răspuns

  1. Pingback: Descoperire uluitoare sub cea mai veche biserică a Hunedoarei. Ce au scos la lumină arheologii - Ziare pe Net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus