Dacă toată vara reprezentanții partidelor au preferat să lenevească și să-și vadă de concedii, toamna asta ar cam trebui să înceapă să și lucreze ceva.

 

Dacă toată vara reprezentanții partidelor au preferat să lenevească și să-și vadă de concedii, toamna asta ar cam trebui să înceapă să și lucreze ceva.

Deocamdată, nimeni nu s-a trezit din amorțeală, iar organizațiile partidelor în județ arată cam așa:

PSD Hunedoara crede că e încă în opoziție. Puținele activități pe care le-a desfășurat în vara aceasta PSD Hunedoara seamănă cu cele ale unui partid aflat în opoziție. Pe scurt, în loc să explice oamenilor de ce se iau anumite decizii, de ce coaliția PSD – ALDE modifică legile justiției, ce e cu pensiile, adică să vorbească despre programul de guvernare, liderii PSD Hunedoara au trimis niște comunicate de presă și și-au văzut de treburile lor… estivale, întrerupte doar de mesajele de susținere pentru Liviu Dragnea.

Pentru PSD urmează o perioadă complicată. În primul rând, toată lumea stă și așteaptă să vadă ce se va întâmpla cu dosarul lui Dragnea, iar în funcție de acesta se va calibra mesajul PSD.

Între timp, Consiliul Județean Hunedoara, cu o conducere social – democrată în totalitate, trebuie să rezolve o mulțime de lucruri – drumurile județene, care sunt praf exact în importantele zone turistice ale județului, situația Spitalului Județean de Urgență Deva, care este în continuare o gaură neagră, gestionarea întregului sistem privind deșeurile, situația Casei de Cultură din Hunedoara. Știe cineva care este proiectul de județ al PSD Hunedoara?

Pe de altă parte, primarii PSD, ca ai oricărei formațiuni politice de altfel, pot pierde sau câștiga voturi în funcție de evoluția partidului din care fac parte. Rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe și cu cei 35 de primari ai PSD din județ. În ultimele luni cam toți s-au ferit să dea mesaje politice, dar nici nu au avut ieșiri publice împotriva lui Liviu Dragnea. Doar trei persoane – și nici despre acelea nu știm nimic – au votat împotrivă (vot secret) în forul de conducere județean atunci când a fost vorba despre susținerea necondiționată a lui Liviu Dragnea. Să fie un semn că Laurențiu Nistor ține în frâu PSD Hunedoara sau că nimeni nu are chef în organizația județeană să-și facă probleme suplimentare, pe lângă cele legate pe care le au în ceea ce privește administrația? Probabil că în situații complicate, social – democrații hunedoreni preferă să tacă, atât timp cât la centru e gălăgie mare.

Ce va urma, e greu acum de presupus. Nu cred că PSD își va pierde electoratul dur, acela care se comportă ca microbiștii, adică ține cu partidul, indiferent de cine îl conduce. Probabil că la europarlamentare, PSD va scoate un scor mulțumitor, dar urmează prezidențialele… Se știe că un președinte proaspăt ales se bucură de încredere cam 6 – 8 luni după alegeri, adică exact cât să îi încurce la primele alegeri de după (localele din vara lui 2020) fix pe candidații partidului care a pierdut cursa pentru cea mai înaltă funcție în stat. Și totuși – cine e candidatul PSD la prezidențialele de anul viitor?

PNL nici măcar opoziție nu face

Norocul opoziției este că PSD își face singur… opoziție. Organizația Județeană a PNL Hunedoara nici acum nu înțelege că a pierdut alegerile în 2016.

Paralizată, încremenită parcă în proiect, aceasta nu încearcă nici acum să explice alegătorilor cam cum ar arăta o strategie de dezvoltare a județului, dacă PNL s-ar întoarce în fruntea Consiliului Județean.

Deocamdată, cei mai mulți dintre liberali se năpustesc asupra Devei, locul în care Nicolae Florin Oancea, cu largul concurs al PSD, a câștigat ultima bătălie electorală – mai mult el decât PNL. Și cei mai mulți liberali vor să fie directori în Primăria Deva. Da, e normal ca un partid care a câștigat alegerile să dorească să-și impună oamenii în funcții și să ducă la bun sfârșit un program cu care a câștigat, că doar n-o s-o facă alături de cei pe care i-a învins. Paradoxal, la Deva se întâmplă și acest lucru. În Consiliul Local există o alianță între PNL, PSD, ALDE și  UDMR.

Filiala PNL Deva e praf și trebuie reorganizată. Este firesc ca președintele acesteia, care mai e și primar pe deasupra, să fie cel care să își asume răspunderea reconstruirii ei din temelii. Evident că n-o poate face doar cu oameni care cer în permanență ceva (și asta e valabil pentru orice partid), de la serviciu pentru o rudă sau pentru sine și până la favoruri de orice fel.

În schimb, la Hunedoara, după ce au pierdut alegerile, liberalii s-au canibalizat, dar s-au aliniat cuminți în spatele Eleonorei Carmen Hărău, deși Viorel Arion a pierdut alegerile și din cauza ei.

După epurări, singura armă a liberalilor din municipiul Hunedoara e înjurătura. Nici nu mai contează pe cine înjură și măscăresc, important e s-o facă. Nici la Hațeg sau Călan situația nu e prea roz. La Hațeg, Marcel Goia, și la Călan, Adrian Iovănesc, nu prea știu ce să facă – să mai candideze sau nu. De aici, și lipsa de vigoare a celor două organizații. La Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi nu e egal PNL, deci dacă primarul greșește sau face un lucru bun, lumea nu contabilizează eșecul sau reușita în dreptul PNL. S-a văzut la toate rândurile de alegeri, Tiberiu Iacob Ridzi și-a luat voturile, dar nu a putut convinge lumea să opteze pentru PNL când a fost vorba de vot politic.

Urmează un an greu, cu două rânduri de alegeri – europarlamentare și prezidențiale. PNL e în opoziție în județ, nu are oameni și nici resurse să spere că la europarlamentare va scoate un scor prea strălucit în județ, având în vedere că discutăm de vot politic.

Nici măcar eventuala plasare a lui Siegfried Mureșan, de baștină din Hunedoara, pe unul dintre posibilele locuri eligibile nu va reuși să crească votul politic pentru PNL. Ce e de făcut? În primul rând, liberalii ar trebui să-și desemneze toți candidații pentru primării, acolo unde nu au edili șefi în funcție, normal, în urma unor sondaje corecte, pe care să-i pună apoi să muncească, să prezinte alegătorilor programe și proiecte, nu doar înjurături și plăsuțe cu rechizite. Cât despre primarii în funcție, aceștia nu au decât să-și consolideze pozițiile în comunitățile lor, prin ceea ce fac la nivel de administrații locale. Pentru cei care dețin funcțiile de primar va conta mai puțin mesajul politic în campanie.

ALDE, deocamdată nu mare lucru. Fără infrastructură politică prin localități, doar cu ceea ce reușește să mai strângă Mircea Ioan Moloț, ALDE e în județ partid de lider și local, și național. Nici nu face bine, dar nici nu strică.

ProRomânia are soarta ALDE, adică ce reușește să ciugulească de pe urma liderului, de această dată doar de la centru, adică a lui Victor Ponta. Probabil că va strânge o serie de nemulțumiți de prin alte partide, dar să contruiești o organizație județeană e nevoie de ani buni.

USR nu are infrastructură în județ. Abia sunt constituite câteva filiale. Probabil că formațiunea politică va folosi și de acum înainte același tip de mesaj pentru atragerea electoratului gen „fără penali în funcții publice”, „oameni noi în politică”.

PMP e ca și inexistent. Ca și la PNL, „lupta” se duce mai mult pe Facebook. E puțin probabil ca formațiunea politică să poată să mai reînvie sau să reușească să-și facă filiale în principalele localități ale județului, astfel încât să poată să strângă o brumă de voturi la europarlamentare. Dacă partidul lui Traian Băsescu nu va mai intra în Parlamentul European, din acel moment va merge doar la vale, deci va muri încet și sigur până la localele din 2020.

UDMR Hunedoara nici n-are nevoie de prea multe acțiuni cu care să mulțumească majoritatea. Eficiența Uniunii s-a văzut în această vară la Deva. Cu doi reprezentanți în Consiliul Local, UDMR a reușit să-și impună un viceprimar în reședința de județ. Pe de altă parte, probabil UDMR Hunedoara va fi, din nou, cea mai avantajată organizație județeană, Iuliu Winkler fiind în proporție de 99 la sută candidat pentru un nou mandat în Parlamentul European de pe un loc eligibil pe lista Uniunii.

Sigur, toate acțiunile sau deciziile partidelor se iau la centru. Așa că pe lângă ceea ce fac sau nu formațiunile politice în județ se suprapun și deciziile de la București.

2 răspunsuri

  1. ciprian54@yaho.com' Valea Jiului spune:

    Salvati valea jiului ! Modernizati drumurile nationale (drumul spre Herculane , DN 7A spre Voineasa si Transalpina ca isi rup masinile cetateni vaii jiului , drumurile judetene din Parang si Valea de Pesti , Domeniul Schiabil Parang ,Statiunea Montana Pasul Vulcan , Schi la Petrila , …) .

  2. Care politica ? Nici macar asta nu stiu sa faca ! 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus