Judecătorii Tribunalul Hunedoara au respins în urmă cu două săptămâni acțiunea formulată privind casa din Sibiu. Nemulțumită de decizie, Rodica Baștea a declarat apel.

Judecătorii Tribunalul Hunedoara au respins în urmă cu două săptămâni acțiunea formulată privind casa din Sibiu, de pe urma căreia familia prezidențiala a obținut 320.000 de euro din chirie.

Nemulțumită de decizie, Rodica Baștea a declarat apel. Acesta se va judeca la Curtea de Apel Alba Iulia.

Judecătorii Tribunalul Hunedoara au respins în urmă cu două săptămâni acțiunea formulată privind casa din Sibiu, de pe urma căreia familia prezidențiala a obținut 320.000 de euro din chirie:

Soluția pe scurt: „(…) Respinge acţiunea civilă formulată şi precizată de reclamanta Baştea Rodica în contradictoriu cu pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, ca fiind neîntemeiată, în ceea ce priveşte capetele de cerere referitoare la acţiunile în constatarea calităţii de moştenitor după defuncta Ghenea Maria ş.a. şi ca fiind prescrisă în ceea ce priveşte capătul de cerere referitor la obligarea pârâtului Statul Român să îi predea proprietatea şi posesia bunurilor succesorale rămase după defuncta Ghenea Maria. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenienta Antonescu Elisabeta. Respinge cererile de intervenţie în interes propriu formulate de intervenienţii Antonescu Elisabeta, Şoima Liliana şi Şoima Oniţiu şi Creţu Maria şi Creţu Ilie, ca neîntemeiate. Obligă pe reclamantă să plătească intervenientei Antonescu Elisabeta suma de 900 lei cheltuieli de judecată în fond. Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Hunedoara”.

Nemulțumită de decizie, Rodica Baștea, soția lui Ioan Baștea, de la care familia președintelui a cumpărat o casă în Sibiu, a declarat apel. Acesta se va judeca la Curtea de Apel Alba Iulia.

Reclamanta dorea să-i fie recunoscută calitatea de succesor asupra unei cote din două imobile. Pentru unul din cele două imobile, statul român are calitatea de moștenitor.

Potrivit G4Media.ro, casa de pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu, nr. 29 (în suprafață de 166 mp), a trecut înainte de 1989 în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriași. În anul 1999, contractele prin care chiriașii au cumpărat casa au fost anulate în instanță, la cererea fiului lui Nicolae Baștea. În data de 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Brașov a respins un recurs declarat de Klaus și Carmen Iohannis și a menținut decizia Tribunalului Brașov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a imobilului din Sibiu. Imobilul în cauza a făcut parte din averea soților Măria și Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora, averea a trecut în anii ’70 în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat, fără a avea copii. Astfel, imobilul  a ajuns în proprietatea statului. Înainte să moară în 1993, Nicolae Bastea a lăsat un testament în favoarea fiului lui, Ioan Baștea, și a Georgetei Lăzurca (soacra lui Klaus Werner Iohannis) și a lui Carmen Iohannis. În baza lui, Ioan Baștea a devenit proprietar, dar testamentul a fost anulat ulterior în instanță.

Foarte pe scurt, așa a ajuns imobilul în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmașilor lui Nicolae Baștea. Foștii chiriași au deschis procese în instanțe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaș de drept a lui Nicolae Baștea.

La data de 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Brașov a respins un recurs declarat de Klaus și Carmen Iohannis și a menținut decizia Tribunalului Brașov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a imobilului din Sibiu. Imobilul în cauză a făcut parte din averea soților Maria și Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora, averea a trecut în anii ’70 în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat, fără a avea copii. Astfel, imobilul  a ajuns în proprietatea statului. Pe 16 noiembrie 2015, președintele Klaus Iohannis s-a declarat nemulțumit de sentința judecătorească prin care a pierdut casa în Sibiu, punctând că împreună cu avocații săi caută cele mai bune căi de a o contesta. Carmen și Klaus Iohannis au depus o contestație în anulare, după ce au pierdut definitiv la Curtea de Apel Brașov un proces privind imobilul din centrul Sibiului.

Curtea de Apel Pitești a respins în februarie 2017 contestația în anulare formulată de familia președintelui Klaus Iohannis în procesul privind casa din Sibiu pierdută în instanță.

Sursa foto: Ziarul Financiar

3 răspunsuri

  1. elenacozmescustancu@gmail.com' Elena Stancu Cozmescu spune:

    Nu înțeleg rolul statului!Dacă eu nu am copii nu pot lăsa moștenire,cu sau fără testament,cui vreau sau celor care mă ajută?

  2. Cum e cu procesul în care fostul CEO al arcelormittal hunedoara e acuzat de omor?Tipul e acum cfo pe Europa ai îl cheamă Kumar amit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus