În această perioadă premergătoare Sfintelor Sărbători de Paşte, pompierii Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara desfăşoară controale la lăcaşuri de cult şi ansambluri mănăstireşti.

În această perioadă premergătoare Sfintelor Sărbători de Paşte, pompierii Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara desfăşoară controale la lăcaşuri de cult şi ansambluri mănăstireşti. Pentru reducerea riscului de incendiu, pompierii se vor asigura, ca în fiecare an, că lăcaşurile de cult sunt dotate cu mijloace de primă intervenţie, dispun de căi de evacuare iar utilizarea lumânărilor este strict reglementată.

În plus, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenta a transmis Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române un set de recomandări, remis tuturor ierarhilor bisericii, care îşi desfăşoară activitatea sub coordonarea acestei instituţii, ce cuprinde măsuri minimale privind activitatea de apărare împotriva incendiilor.

          Recomandările se referă la:

–         Evitarea desfăşurării slujbelor religioase în interiorul obiectivelor aflate în curs de restaurare sau renovare şi interzicerea desfăşurării lor în obiective în care sunt amplasate schele.

–         Slujbele religioase se vor desfăşura în exteriorul bisericilor, iar în situaţia în care acestea se desfăşoară în interior, limitarea accesului credincioşilor astfel încât să nu se supraaglomereze lăcaşurile de cult.

–         În cazul organizării slujbelor religioase în bisericile din lemn nu se va permite aglomerarea credincioşilor în interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici, au căi de evacuare insuficiente şi prezintă un risc foarte mare de incendiu.

–         În situaţia desfăşurării slujbelor religioase în interiorul lăcaşurilor de cult se vor menţine fixate în poziţie deschisă uşile de acces sau evacuare din biserică şi se vor îndepărta covoarele, mochetele şi mobilierul din zona centrală a bisericilor.

–         Desemnarea, de către ierarhi, a unor persoane cu atribuţii de supraveghere atentă pe durata desfăşurării slujbelor religioase cu public numeros a activităţilor din interiorul bisericilor şi de intervenţie operativă, cu mijloace de stingere proprii.

–         Parcarea autovehiculelor în vecinătatea bisericilor şi a mănăstirilor astfel încât să nu se blocheze sau să se diminueze gabaritele căilor de acces pentru intervenţie al autospecialelor pompierilor sau să fie împiedicat accesul la hidranţii exteriori de incendiu.

–         Instruirea de către preoţi, a participanţilor la slujbele religioase de Sfânta Înviere, asupra faptului că lumânările aprinse trebuie ţinute la distanţă de haine, păr, mobilier, coroane sau alte obiecte de cult din materiale combustibile din interiorul bisericii şi, de asemenea, că se recomandă evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus