Reprezentanții Direcției Silvice nu se grăbesc să lămurească hunedorenii de unde și cum pot achiziționa lemn de foc pentru iarna 2017/2018.

Sfidare și indiferență din partea autorităților față de nevoile cetățeanului, umilințe nesfârșite și multă, foarte multă băiaie de joc – de asta au parte oamenii în relația cu instituțiile statului.

Toamna anului trecut a adus cu sine și criza lemnului de foc pentru hunedoreni. La solicitarea redacției noastre, Direcția Silvică Hunedoara a informat populația că vinde lemn de foc către persoane fizice cu prețuri cuprinse între 100 – 150 lei/mc, preț fără TVA. „Comercializarea lemnului se face de către ocoalele silvice”, ne-au mai transmis atunci cei de la Direcția Silvică. Ce a urmat? Oamenii au luat cu asalt depozitele ocoalelor, pentur că iarna bătea la ușă. Surpriză! Depozitele erau GOALE! În realitate, ocoalele silvice nu aveau lemn disponibil pentru populație.

Revoltați pe bună dreptate că au fost puși pe drumuri degeaba, zeci de hunedoreni ne-au semnalat bătaia de joc a autorităților. În aceste condiții, am solicitat explicații Direcției Silvice Hunedoara, iar directorul Radu Crișan (foto) a recunoscut că a omis inițial să precizeze că ocoalele vând lemn de foc în limita legală de tăiere a arborilor, iar aceasta se stabilește în baza cererilor primite din partea populației. Așadar, cine a fost vinovat pentru criza lemnului de foc? Din punctul de vedere al directorului Crișan, oamenii erau vinovați, pentru că nu s-au înscris pe listele de solicitări.

În aceste condiții, pentru a preîntâmpina o criză similară și în iarna viitoare, redacția nostră s-a oferit să desfășoare o campanie gratuită de informare a hunedorenilor, din timp, astfel ca oamenii să știe când, unde și cum trebuie să depună cereri pentru lemn de foc. Inițiativa noastră a fost primită cu entuziasm de conducerea Direcției Silvice.

Zis și făcut. Acum mai bine de o lună am solicitat informațiile respective, mai exact, am cerut să ni se indice pașii care trebuie urmați, termenele de înscriere care trebuie respectate, modelul de cerere și datele de contact ale ocoalelor silvice care primesc cereri de la populație, respectiv de la agenții economici interesați de lemn de foc. De asemenea, am solicitat să ni se indice procedura care trebuie urmată de proprietarii de păduri care vor să utilizeze masa lemnoasă.

Reprezentanții Direcției Silvice NU AU RĂSPUNS până acum solicitării noastre, semn că sunt prea puțin interesați să lămurească această problemă. Timpul trece în defavoarea hunedorenilor care vor dori să achiziționeze lemn de foc prin ocoalele silvice. Pe cine vor da vina șefii de ocol anul acesta dacă vom avea o nouă criză a lemnului de foc? Tot oamenii vor fi de vină că nu s-au înscris pe liste la timp?

Hunedoara Liberă va continua să uzeze de toate pârgiile oferite de lege pentru a determina autoritățile să ofere informațiile de interes public solicitate.

6 răspunsuri

  1. dexterhomeboy@yahoo.com' CetateanCinstit spune:

    Ii doare-n cot. Doar ei sunt cei care dau avize sa se taie peste tot.

    Tot lemnul taiat pleaca la export iar noi nu avem nici macar lemn de foc, unii oameni sunt nevoiti sa-si aduca lemn de foc din alte localitati si ajung sa plateasca mai mult pe transport decat pentru lemnul propriu zis. Si pe cei care se ocupa de problema asta, ii doare fix in cot, asta ca sa ma exprim frumos…Oprite toate taierile/exportul de lemn, iar avize sa dati doar la cei care au nevoie pt lemn de foc.

  2. Nu vie rușine să postați așa ceva, nu se poate așa ceva sînteți niște escroci zilnic trec mașini încarcate cu lemne de pe Valea Caraciului unde merg acele lemne,nu le vede nimeni? Ce faceți îi urmăriți pe cei care duc lemne cu căruța să le confiscați să aveți ce vinde,de unde atîta nesimțire .

    • Dana draga , tu bati campii !!! Sau vrei , de fapt , sa-ti versi naduful pe padurari nu pe ziaristi ? Atunci e ok, dar totusi mai citeste cate ceva, poate mai inveti ….

  3. Romsilva, cuib de borfasi, Directia silvica Hunedoara, pungasi notorii ! Credeti ca padurarul din tata in fiu, Crisan, e mai bun ?

  4. Păi e cam așa… popualția cere lemne, ei văd cîte lemne cere populația și le taie, doar că acest Crișan nu a știut cum să explice și a zis pe dos. Deci un copil de indian vine la marele vraci să-l întrebe dacă va fi o iarnă grea. Cred că da, zice vraciul. Copilul merge, îi spune tatălui și pleacă amândoi după lemne în pădure. După o săptămână, tatăl îl trimite din nou pe copil la vraci să întrebe de iarnă. Va fi o iarnă grea, zice sigur pe el vraciul. Tatăl cu fiul strând iar lemne toată săptămâna. Copilul din nou la vraci – vraciul spune că iarna va fi extraordinar de grea. De unde știți, îl întreabă copilul. E simplu, spune vraciul, de două săptămâni adună indienii lemne din pădure… Cine este vraciul…?

  5. Problema lemnului e la fel peste tot in Romania,din cauza lipsei de reglementari clare,si a gastilor de hoti de peste tot,ce lucreaza sub ocrotirea autoritatiilor.
    Zac in paduri si zavoaie cantitati mari de crengi,sau copaci uscati,doboriti de vint,ce putrezesc nefiind dati la oameni,cum se facea cu peste 30 ani in urma.
    Se scotea bon de padurar de la Ocol de vreascuri,sau gramezi din adunaturi de crengi.
    Hotii,taie si ia numai lemnul sanatos de la peste 25 mm diametru, ce apoi al transeaza in chituci ca sa l vinda la comanda cu 600-1200,3000 lei masina functie de gabarit si tonaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus