Pentru emiterea avizului favorabil a fost nevoie de aprobări din partea a trei comisii.

Ultimul aviz, cel din partea Ministerului Culturii, Direcția Patrimoniu Cultural, pentru proiectul „Restaurare şi Valorificare Durabilă a Patrimoniului Cultural Castelul Corvinilor” a fost trimis Primăriei municipiului Hunedoara.

Acum, proiectul poate fi redepus de Primărie pentru obținerea de fonduri europene pentru Castelul Corvinilor, la ADR Vest. Declarația îi aparține primarului Hunedoarei, Dan Bobouțanu.

Inițial, proiectul a fost respins din cauza unor documente întocmite greșit de către Primărie și Consiliul Local Hunedoara în legislatura trecută, dar și a unor „bâlbâieli” ale autorităților responsabile cu gestionarea proiectelor pe fonduri europene, care au schimbat regulile în timpul jocului. Ulterior, prin mai multe hotărâri de Consiliu Local au fost îndreptate toate erorile din proiectul privind restaurarea Castelului Corvinilor”. Pentru proiectul „Restaurare şi Valorificare Durabilă a Patrimoniului Cultural Castelul Corvinilor”, Primăria condusă de Viorel Arion a achitat în jur de 320.000 de lei firmelor Duopart Consulting SRL din Ploiești și Grup Corint din Alba Iulia. Termenul limită este 25 noiembrie, la ora 12.

Și legislația în domeniu este extrem de încâlcită. Pentru emiterea avizului favorabil a fost nevoie de aprobări din partea a trei comisii. Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, declară că proiectul va fi depus la ADR Vest joi, 24 noiembrie:

„Am verificat toate documentele, proiectul are peste 1.000 de pagini. A venit și ultima hârtie de la Minister, joi îl vom depune la ADR Vest”. Se pare că proiectul pentru Castelul Corvinilor va fi singurul din județ ce va ajunge la ADR pentru „Restaurare şi Valorificare Durabilă a Patrimoniului Cultural”. Pentru astfel de proiecte în Regiunea Vest sunt alocate 28 de milioane de euro.

22.082.997,40 de lei – aceasta este suma cerută pentru „Restaurare şi Valorificare Durabilă a Patrimoniului Cultural Castelul Corvinilor. Din acești bani, 21.641.337,43 de lei (adică aproximativ 5 milioane de euro) reprezintă fondurile europene, iar 441.659,94 de lei – contribuția proprie a Primăriei Hunedoara pentru acest proiect. Aceasta este suma maximă ce se poate obține pentru un monument de categoria A, precum Castelul Corvinilor. Dacă acesta ar fi fost monument UNESCO, suma s-ar fi dublat.

Proiectul pentru Castelul Corvinilor se referă la: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor și Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuința sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboșarilor, Fântana, Capela, Groapa Urșilor, Bastionul munițiilor, Galeria suspendată, Turnul Njeboisia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus