Conducerea TVR refuză să transmită în direct spectacolul folcloric organizat cu prilejul Sărbătorii Naţionale de la Ţebea.

Spectacolul folcloric de la Ţebea nu va mai fi transmis în direct de Televizinea Română, aşa cum se întâmplă de obicei. Conducerea TVR a luat această decizie într-o şedinţă a Comitetului Director prezidată de şeful instituţiei, Stelian Tănase.

Potrivit Directorului Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara, Mariana Deac, decizia TVR a fost luată în ultimul moment, deşi instituţia pe care o conduce a respectat întocmai procedurile, de la scrisoarea de intenţie până la negocierea onorariului perceput de TVR.

„Noi ne-am angajat să asigurăm cazarea şi masa pentru întreaga echipă (50 de persoane) plus plata unui onorariu de 20.000 de lei, însă conducerea TVR a refuză să transmită în direct spectacolul aşa cum se întâmplă de ani buni. Nu mi se pare normal ce se întâmplă, este vorba de o Sărbătoare Naţională nu de un spectacol oarecare. Nu este corect ca o televizine publică, plătită din taxele tuturor românilor, să nu transmită un spectacol de asemenea anvergură”, a declarat pentru Hunedoara Liberă.ro Mariana Deac.

CITEȘTE ȘI: Decizia TVR provoacă revolta interpreților de folclor

Directorul CJCPCT Hunedoara a mai declarat că va depune un memoriu la Comisiile de Cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru a atrage atenţia asupra refuzului televiziunii publice a retransmite spectacolul închinat memoriei Eroului Naţional Avram Iancu.

Contactat de Hunedoara Liberă.ro, şi preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara – organizatorul evenimentului, Adrian David, şi-a arătat indignarea faţă de decizia board-ului TVR.  

„Fiind o Sărbătoare Naţională, nu am conceput ca altă televiziune să transmită spectacolul. În ultima şedinţă, domnul director Stelian Tănase a avut o atitudine ostilă faţă de transmisiunile spectacolelor de folclor şi s-a luat decizia de a nu mai transmite evenimentul de la Ţebea din acest an, în condiţiile în care televiziunea publică primeau şi bani pentru asta. Televiziunea Română este o entitate publică, dar se comportă ca o entitate privată. E ca şi cum eu aş percepe onorarii pentru audienţe la CJ Hunedoara. Este regretabil ce se întâmplă”, a declarat Adrian David.

Vocea TVR adevăr a grăit… în 2014

În 7 septembrie 2014, când s-au împlinit 142 de ani de la moartea Crăişorului, gazda spectacolului care a fost transmis de TVR – Iuliana Tudor a vorbit pe scena de la Ţebea despre rolul TVR: “Prezenţa noastră aici are legătură cu misiunea televiziunii publice din orice ţară. Avram Iancu este un Erou Naţional, iar televiziunea publică are obligaţia de a reaminti modelele pe care copiii noştri trebuie să le cunoască în materie de credinţă.”

Privit într-un context lărgit, gestul conducerii TVR este practic a doua lovitură dată memoriei lui Avram Iancu după ce preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge legea privind declararea Crăişorului Munţilor drept „Erou Naţional al Românilor”. Decizia TVR are ca efect imediat reducerea impactului mediatic pe care îl are Sărbătoarea Naţională de la Ţebea la care participă zeci de mii de români, inclusiv politicieni de prim rang care s-au folosit de acest prilej de-a lungul anilor pentru a câştiga capital electoral. 

6 răspunsuri

 1. E o curata magarie din partea TVR si a lui Johannis ! Si cand te gandesti la Johannis, cum tine el mana saracu’ atunci cand canta ImNUL !?

 2. Apăi de, se lăsa cu purtatul portului național tradițional, și știți ce directivă a trasat ăla de la constipatu’ Wiesel…

 3. lucianrezmives@yahoo.com' lucian rezmives spune:

  stelian tanase sa se mute in buda…pesta la orban,

 4. Pentru gestul sau inimaginabil si necugetat,lui Stelian Tanase,inainde de a ne da o
  explicatie,trebuie sa i se explice cine a fost,ce a facut si ce a patimit pen-
  tru romani si deci,inclusiv pentru generatia dansului,Eroul National,AVRAM IANCU.A
  interzice transmiterea pe postul national tv.a programului folcloric dedicat comemorarii
  lui AVRAM IANCU,este o fapte de iresponsabilitate, care vine in contradictie flagranta
  cu spiritul poporului roman pentru cultul eroilor!Iata de ce,acest functionar marunt,ga-
  lagios si fara valoare,trebuie sa plece din fruntea institutiei!Daca nu o va face din ini-
  tiativa proprie,lucru ce nu se va intampla pentru micimea sa ca om,atunci,cei care
  l-au plantat acolo din considerente politice si nicidecum ca valoare,trebuie sa-si
  repare neintarziat greseala!

 5. Si unde scrie ca TVR a ,, interzis” transmiterea evenimentului??!! TVR a refuzat transmiterea, ok, exista si alte televiziuni in tara …. dar se pare ca mancatorii de rahat gen Deac, Fodor si altii care baga 60% din bani in buzunar s-au simtit ofensati.

 6. cletorom@yahoo.com' Trestianu Lucian Hunedoara spune:

  Oare cit timp mai trebuie sa fim indulgenti la toate magariile astora de la Bucuresti
  daca Avram Iancu a putu in vremea ionbagiiei sa isi faca auzit glasul noi astazi de ce nu putem am ajuns un popor de lasi ?? un popor de corupti , sau ne intimideaza o mina de pungasi cara isi fac jocurile politice la Bucuresti ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus