Doi copii născuți în județul Hunedoara, daţi spre adopţie în anii '90 în străinătate, îşi caută părinţii naturali.

În urmă cu o săptămână, Hunedoara Liberă a prezentat povestea celor doi copii adoptați în Statele Unite ale Americii care își caută familiile din Județul HUNEDOARA

MUREȘAN FLAVIU LUCIAN s-a născut în 31 August 1990 în municipiul Petroșani. Înainte de sărbătorirea primei sale zi de naștere, a fost adoptat în SUA. Flaviu își caută mama, pe MUREȘAN ELENA, născută în 9 septembrie 1973. Flaviu a fost primul copil al Elenei, în acel moment mama fiind minoră și necăsătorită.

LĂCĂTUȘ ROXANA s-a născut în Deva și doreşte la fel de mult să se reconecteze cu familia ei biologică. Roxana s-a născut pe data de 22 Noiembrie 1991. Tatăl ei biologic se numeşte LĂCĂTUȘ ȘTEFAN şi mama, VOICHIȚA.

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara au reacționat și ne-au transmis la redacție o adresă care clarifică procedurile prin care copiii adoptați își pot găsi părinții.

Potrivit legilor în vigoare, după dobândirea capacității depline de exercițiu, adoptatul poate solicita tribunalului în a căprui rază teritorială se află domiciliul său ori, în cazul îăn care nu are domiciliul în România, Tribunalului București, să-i autorizeze accesul la informațiile aflate în posesia oricăror autorități publice cu privire la identitatea părinților săi firești/rudelor sale biologice. Anterior sesizării instanței judecătorești, adoptatul are obligația de a solicita Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului  eliberarea unui document care să ateste realizarea adpopției. Informațiile care atestă adopția pot fi furnizate numai persoanelor care au dobândit capacitate deplină de exercițiu.

„În cazul semnalat de dumneavoastră, cei doi tineri adoptați în America sunt obligați să se adreseze Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului  în vederea eliberării unui document care să ateste realizarea adopției și mai apoi Tribunalului București”, se arată în adresa DGASPC Hunedoara.

Statisticile arată că, numai în perioada 1994-1999, peste 10.500 de copii români au ajuns la familii adoptive din străinătate. Neoficial, numărul copiiilor români daţi spre adopţie în anii `90 este mult mai mare. Pentru străini, România anilor `90 a fost o adevărată piaţă de copii şi multe dintre adopţii s-au făcut fără a fi înregistrate în documentele oficiale.

6 răspunsuri

 1. abeatrice92@yahoo.com' Lenuta Călin spune:

  Îmi caut fiica !!!! Ionela Norocea născuta la data de 12.01.1998 a fost dusa in Italia

 2. Imi caut Sora adoptata in anul 2000 in elvetia

 3. mariagherbe4@gmail.com' Maria Gherbe spune:

  Buna ziua! Cu speranta de a-mi regasi fiica pe care in anul 1993 Am facut cea mai mare greseala din viaţa mea(Sau cea mai buna gandinduma la viitorul ficei mele) Fiica mea se numea înainte de adoptie Rit Olivia-Maria
  Nascuta la data de 25.05.1993 in Municipul Deva judetul Hunedoara.
  Numele meu inaintea casatoriei: Rit Maria

 4. gbobohalma@yahoo.com' Gabriela spune:

  In 1979 am fost adoptată , născuta pe 25.05.1979

 5. lilianasandulescu20844@gmail.com' Liliana spune:

  Imi caut fiul de 28 de ani care este adoptat in israel la data adoptiei baietelul meu se numea Dumitrache Nandu Iulian nascut pe 21.09.1990 tot ce stiu despre parinti adoptivi se numeau ZEHAVA.SOTUL.SIMON.NUMELE DE FAM BABA.va multumes orice information pentru mine coloreada extreme de mult

 6. erika_furnica31@yahoo.com' Kovacs erika spune:

  Buna seara am si eu o sora adoptata in america, cand a duso avea doar 6 luni si acum in prezent are 26 de ani,, as vrea informatie foarte mult despre ea. Numele era TUNDER BARABAS. NASCUTA IN 1997 ATATA STIU Doar. Eram micuta si eu atunci… imi doresc din suflet so intalnesc… pe mama o cheama Barabas Gizella. Si pe tata. Kovacs ludovic as da ori ce din lume doar so gasesc. Sa ii povestesc despre noi. Mulțumesc.erika sunt sora ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus