Vineri, 25 august, Hunedoara Liberă a publicat o „Scrisoare deschisă” adresată deputatului PSD. Ce a răspuns Laurențiu Nistor.

În ediția de vineri, 25 august, a săptămânalului Hunedoara Liberă am publicat o scrisoare deschisă adresată deputatului Laurențiu Nistor, președinte al Organizației PSD a județului Hunedoara, președinte al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare din Parlamentul României.

Textul integral AICI.

Joi, 31 august, a venit și răspunsul din partea lui deputatului PSD, tot sub forma unei scrisori deschise, răspuns pe care vi-l prezentăm integral mai jos, însoțit de comentariile noastre – într-un fel de dialog la distanță:

Laurențiu Nistor:

„SCRISOARE DESCHISĂ PUBLICAȚIEI HUNEDOARA LIBERĂ

Redacția Hunedoara Liberă mi-a adresat, ieri, o scrisoare deschisă la care consider că este elegant să răspund. Nu sunt adeptul dreptului la replică pentru că acesta se transformă, adesea, în vorbe aruncate de o parte și de cealaltă, fără ca vreunul dintre cei ce se acuză să audă ce spune celălalt.

Așadar, acesta nu este un drept la replică. Este un răspuns. Pentru că eu cred în comunicare. Ea aduce soluții, iar eu sunt deschis situațiilor care aduc soluții.”

Prima frază, prima ridicare din sprâncene. Timpul pentru politicieni se măsoară altfel decât pentru noi, muritorii de rând. Noi știm că am publicat scrisoarea cu pricina în 25 august, domnul Nistor ne spune că „i-am adresat-o” abia în 30 august. Deh, parlamentarii au concedii foarte, foarte lungi…

Altfel, apreciem gestul de a răspunde la întrebările adresate de redacția noastră și ne exprimăm speranța ca dialogul să conducă la necesare clarificări și la soluții pentru problemele discutate. Reamintim domnului deputat, președinte al PSD Hunedoara, că i-am mai adresat de-a lungul ultimelor luni astfel de întrebări deschise la care nu ne-a răspuns, deocamdată.

Laurențiu Nistor:

„Așadar, în materialul publicat pe 30 august de Hunedoara Liberă, mi se reproșa faptul că am lăudat investițiile PNDL 2, dar că am făcut asta foarte târziu, întrucât lista investițiilor ar fi trebuit trimisă în februarie.

În luna februarie, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Dezvoltării, abia se publica în Monitorul Oficial ordinul nr. 209/2017 privind normele metodologice pentru etapa a II-a a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL 2).

În consecință, lista obiectivelor nu a fost depusă foarte târziu, așa cum se arată în articolul publicat de Hunedoara Liberă, ci într-o ordine firească și în momentul în care Ministerul Dezvoltării a anunțat că solicitările pot fi trimise.

Ori, în februarie, abia au fost aprobate normele, deci nu vorbim de termenul de depunere al proiectelor. Mai mult, dacă solicitările ar fi ajuns după încheierea acestei etape, sau foarte târziu, cum se precizează în articolul menționat, nu am mai fi vorbit despre proiecte aprobate pe PNDL 2 în Județul Hunedoara.”

(Știți cum sună explicația dumneavoastră, domnule deputat? Vine bărbatul acasă de la serviciu și se așează la masă, în fața farfuriei goale. Soția i-o retează scurt: „N-are cum să fie gata ciorba, că la ora 3 am fost la piață și abia la 4 am pus oala pe foc.”)

Da, aveți dreptate, domnule Nistor. Guvernul pe care ni-l lăudați dumneavoastră prin comunicate de presă a publicat abia în februarie „normele metodologice”, așa că, a naibii fatalitate!, nu se puteau depune proiectele în primăvară. ASTA SPUNEAM ȘI NOI! În noiembrie 2016, în campanie electorală, ne-ați prezentat un Program de guvernare care, la capitolul investiții, arăta foarte bine. Ce a urmat? În anul 2017 investițiile sunt la pământ.

Problema este, de fapt, foarte simplă. Vina ne aparține în exclusivitate: am greșit luând prea în serios Programul de guvernare al PSD. Am fost induși în eroare de tonul grav cu care Liviu Dragnea ne spunea că suntem pe marginea prăpastiei, dar că partidul dumneavoastră este pregătit să dea drumul marilor proiecte de investiții.

De dragul adevărului istoric, în această discuție trebuie introdus și „jocul politic” al președintelui Klaus Iohannis, cel care a tergiversat cât a putut instalarea guvernului după alegerile parlamentare din decembrie, anul trecut. A trântit prima propunere (Sevil Shhaideh), și-a luat lungi pauze de gândire, și-a respectat cu sfințenie programul de relaxare din weekend și de sărbători, iar timpul a tot trecut. Vă reamintim că Guvernul Grindeanu a depus jurământul la Cotroceni abia în 4 ianuarie 2017, la o lună după alegerile parlamentare. Cât ne costă (și) aceste întârzieri, vedem acum…

Cu toate acestea, ne încăpățânăm să susținem că tandemul Liviu Dragnea (președinte PSD) – Sevil Shhaideh (ministrul Dezvoltării), cei care au implementat primul PNDL, puteau recupera timp prețios. „Normele de aplicare” sunt niște formalități birocratice care n-ar fi trebui să dureze 2 luni, ci 1 săptămână de lucru, domnule Nistor.

Laurențiu Nistor:

„Revenind la scrisoarea pe care Hunedoara Liberă mi-a adresat-o, se relatează în felul următor: “De atunci (respectiv de la comunicatul de presă al Organizației Județene a PSD) a mai trecut o lună și nu s-a semnat niciun contract de finanțare în cadrul PNDL 2…”.”

Ca să actualizăm puțin reperele temporale, lista obiectivelor care vor primi finanțare în cadrul PNDL 2 a fost publicată de minister în data de 19 iulie 2017. Au trecut de atunci fix 42 de zile și nu a fost semnat niciun contract de finanțare. Chiar vi se pare normal, domnule Nistor? Au rămas fără cerneală în stilouri cei din minister?

Laurențiu Nistor:

„Așa cum am precizat și în comunicatul de presă la care intuiesc că se face referire – “ din momentul acesta (respectiv – în care proiectele au fost selectate) revine primarilor fiecărei localități responsabilitatea de a întocmi ori completa documentația legală necesară fiecărui proiect, pentru ca banii să ajungă acolo unde este nevoie de ei. Practic, nu eu trimit documentele pentru proiectele aprobate, ci primarii.”

Mai mult, chiar Hunedoara Liberă a publicat, pe 10 august, următorul articol – http://hunedoaralibera.ro/hunedoara-se-pregatesc-contractele-pentru-proiectele-finantate-prin-pndl-2/.

Din câte reiese chiar din articolul publicat pe site-ul Hunedoara Liberă, citez: „primele contracte ar putea fi semnate în cel mult două săptămâni. Potrivit primarului municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, primele contracte care vor fi semnate cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice se referă la proiectele de infrastructură rutieră.”

În consecință, așa cum putem citi chiar pe site-ul Hunedoara Liberă, semnarea proiectelor nu o fac eu, ci primarii.

De altfel, perioada până la care trebuie trimise documentele spre finanțare este octombrie 2017. Deci, primarii sunt încă în grafic și sunt convins că fiecare dintre ei va face efortul necesar în acest sens.”

Am înțeles, vinovați pentru ratarea investițiilor în 2017 sunt primarii – în viziunea dumneavoastră. Noi avem o altă părere, domnule deputat. Primarii sunt ultima verigă a acestui lanț atroce de birocrație și cadru legislativ încâlcit cu rea-voință. Primarii trebuie să adune în zeci de bibliorafturi documentele solicitate de minister prin „normele metodologice”, nu-i așa?

Vă spălați prea ușor pe mâini de toată situația aceasta care generează un blocaj sever. Sunteți președinte de organizație județeană a partidului de guvernământ (deci aveți un cuvânt de spus la vârful partidului), sunteți deputat (deci faceți legi în Parlament), mai mult, sunteți președinte al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare din Parlamentul României – în aceste calități vă întrebăm: De ce nu simplificați cadrul legislativ în domeniul achizițiilor publice? De ce nu îl faceți transparent și eficient? 

Din explicațiile dumneavoastră rezultă clar că PSD a știut de la bun început că anul 2017 va fi ratat în ceea ce privește investițiile. Asta e o bombă, domnule Nistor! Înseamnă că Programul de guvernare este în aer. Pentru că, dacă nu vor fi investiții (și se pare că nu vor fi!), economia riscă să se gripeze în iarnă-primăvară: s-au mărit salariile bugetarilor, dar nu vor intra destui bani în buget pentru susținerea lor. Se pare că am intrat pe sens interzis – dacă nu facem investiții, dacă nu dăm drumul la proiecte, nu vom avea nici bani de salarii și pensii peste câteva luni…

Laurențiu Nistor:

„Cât privește întrebările redacției legate de lipsa banilor necesari pentru investiții, de eventualele licitații și contestații care ar putea bloca lucrările, ar fi ușor să vă răspund că cele enumerate mai sus nu sunt în aria mea de răspundere directă. Știu, în România ne pricepem toți la toate, dar nu este cazul.

Aveți dreptate, iarna nu-i ca vara, dar să nu uităm că vorbim de un program de finanțare care se derulează pe 3 ani, vorbim de PNDL 2 – 2017-2020. Așadar, cu contestații, fără contestații, primarii ar trebui să se încadreze în programul care se va fi încheiat abia în 2020.”

Cât privește reproșurile cum că nu ar fi bani pentru investiții, sunt convins de faptul că nu trebuie să le spun unor profesioniști ca ziariștii site-ului Hunedoara Liberă despre Legea 544/2001, prin care pot solicita orice informație de la Ministerul Dezvoltării, Finanțelor, Fondurilor Europene,  sau de ce nu, de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri. La fel, aceleași informații pot fi obținute foarte simplu și de la Compania Națională de Investiții.”

Aici ne-ați atins unde ne doare rău, domnule Nistor. De cele mai multe ori instituțiile statului răspund târziu sau nu răspund deloc la solicitările presei în baza Legii 544, pe care o invocați.

Chiar ne-ar fi de folos ajutorul dumneavoastră. De exemplu, am solicitat în zadar, de luni de zile, Apelor Române, Gărzii de Mediu, Consiliului Județean Hunedoara, Inspectoratului de Stat în Construcții, Ministerului Dezvoltării etc să clarifice situația drumului spre cetățile dacice. Vă reamintim că reprezentanții Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina au semnalat că firma care asfalta drumul Consiliului Județean folosea piatră din albia râului, în zonă protejată: „Lucrările se desfășoară cu utilaje, în albia râului Grădiște. Acestea constau în extracția materialului din albia râului cu excavatorul și concasarea materialului pentru drum. Lucrările afectează habitatele naturale terestre și acvatice, depășesc zona de dezvoltare durabilă a parcului, intrând în zona de management durabil, zonă în care sunt interzise astfel de lucrări”, se arată în sesizarea făcută în 26.08.2015 de către administrația Parcului. Garda de Mediu a mers în control după 2 săptămâni și a zis că totul este OK.

Cum se poate ca două instituții ale statului să susțină două adevăruri de sens contrar? Cine nu a văzut bine și de ce, domnule deputat? 

Ce părere aveți despre faptul că în luna aprilie 2017 Ministerul Dezvoltării a aplicat o „amendă” de peste 2 milioane de lei Consiliului Județean pentru că s-a descoperit piatră de râu în gabioanele de pe marginea drumului – decontată de CJ ca piatră concasată? Cum Ministerul Dezvoltării pare să confirme versiunea Parcului Grădiște, a verificat cineva dacă s-a concasat și folosit piatră de râu și pentru drum, așa cum pretind reprezentanții parcului?

Laurențiu Nistor:

„Da, PSD a venit la guvernare în urma unui program foarte bun pe care românii l-au votat. Este perfect adevărat că partidul decontează, la final, deciziile Guvernului, și nu invers. Până în acest moment suntem în grafic cu măsurile pe care le-am promis. Mai sunt trei ani. La finalul lor, PSD va deconta rezultatele acestei guvernări, pentru că da, sunt partide care au fost sancționate de electorat pentru nerealizarea programului de guvernare. Până la finalul mandatului și la ora decontului, nu ne rămâne decât să ne facem treaba cum știm mai bine și mai responsabil.”

Aveți perfectă dreptate, asta am scris și noi anul trecut – PSD a venit la putere pentru că a prezentat un Program de guvernare votat de majoritatea românilor, în vreme ce PNL nici măcar nu a fost capabil să închege un astfel de program sau să propună un candidat pentru funcția de prim-ministru, preferând să se așeze ridicol în umbra tehnocraților lui Dacian Cioloș.

Reproșul este mare pentru că și speranțele au fost mari, pe măsura nevoilor oamenilor și-a promisiunilor dumneavoastră, domnule Nistor. Credem că este datoria presei și-a societății civile să țină treaz PSD, cu atât mai mult cu cât liberalii, spre rușinea lor, sunt astăzi un partid care și-a pierdut direcția și identitatea. Parafrazându-l pe fostul premier PSD, Adrian Năstase, ce blestem pe poporul ăsta, domnule Nistor, să ajungă la mâna unui singur partid (slab de altfel), pentru că celelalte partide sunt praf și pulbere…

În ceea ce privește „deconturile”, să lămurim definitiv un lucru. Țara, poporul, decontează eventualele rezultate ale unei guvernări proaste, nu partidul dumneavoastră! Politicienii decontează altceva: cazare, transport, diurnă, telefon și alte cheltuieli – din banii noștri, desigur. Cum se face că aveți nevoie de un an să faceți un program de investiții și de o zi să vă măriți lefurile? Nu ne jigniți inteligența, vă rugăm! Așa că nu vă mai alintați că plătiți pentru proasta guvernare prin pierderea alegerilor. Nu plătiți, ci intrați în opoziție și vă așteptați rândul în fruntea bucatelor peste 4 ani, asta faceți! Poporul, în schimb, plătește în fiecare zi prețul incompetenței și corupției clasei politice.

Laurențiu Nistor:

„Un parlamentar nu poate face lobby pentru județul lui, un parlamentar poate media discuții între autorități locale, centrale. Eu și colegii mei ne-am implicat adesea în astfel de acțiuni și mulți miniștri au ajuns în Hunedoara pentru discuții. La unele probleme s-au găsit soluții, la altele nu. Am însă convingerea că numai prin comunicare găsim răspunsuri.”

Cel mai bun comentariu la afirmația de mai sus l-a oferit colega noastră, Ramona Roșulescu (Gazeta de Dimineață): „Laurenţiu Nistor zice, oficial: Un parlamentar nu poate face lobby pentru județul lui, un parlamentar poate media discuții între autorități locale, centrale. Aşa e. Un parlamentar, politician, poate face însă presiuni/trafic de influenţă doar pentru numirea lui X sau lui Z în funcţii plătite de stat. Nu? Asta poate… Că răspund alţii, el e scăpat. No, bine-i aşa rău. Lasă că fac eu lobby pentru judeţ, că eu pot.”, a scris pe Facebook Ramona Roșulescu.

Laurențiu Nistor:

„Mulțumesc pentru scrisoarea deschisă! Pentru că sunt adeptul identificării de soluții, chiar mi-ați dat o idee pe care o să o discut cu colegii mei, dar și cu primarii – întâlniri și cu oamenii de afaceri din județ, o mediere, dacă doriți, între autoritățile locale și cei care investesc în Hunedoara, la care veți fi, de asemenea invitați, alături de toți colegii dvs. din presa locală.

Deputat Laurențiu Nistor,

Președintele Organizanţiei Judeţene a PSD Hunedoara”

CONCLUZII

Ce am înțeles noi din răspunsul dumneavoastră, domnule Nistor? 

  1. Am remarcat o extraordinară abilitate a dumneavoastră de a vă strecura printre probleme și idei astfel încât să vă lipiți imaginea de tot ce merge bine și să aruncați pisica peste gardul altora pentru tot ce nu vă coafează. Recitind răspunsurile dumneavoastră înțelegem că treaba ministerelor este să facă „norme metodologice”, a primarilor să facă proiecte, jurnaliștii să facă solicitări pe Legea 544, în vreme ce dumneavoastră purtați „discuții cu miniștri” și aveți „întâlniri, medieri”. Un fel de cine nu muncește, nu greșește!
  2. Aerul de suficiență pe care îl degajați nu face bine nici țării, nici partidului dumneavoastră. Știm, dezastrul de a nu avea un partid serios care să facă opoziție PSD vă face extrem de relaxați. Oricât de prost am guverna, oamenii nu au cu cine altcineva să voteze – pare să fie motto-ul social-democraților.
  3. Sincer, de la înălțimea funcțiilor pe care le dețineți, ne așteptam la un răspuns ceva mai aplicat și, de ce nu, mai obiectiv. A fost și incompetență ministerială, au fost și întârzieri nepermise – că doar de-asta v-ați trântit în Parlament propriul guvern, nu-i așa? Sperăm că nu suntem noi vinovați și pentru aceste întârzieri… În calitatea dumneavoastră de președinte al Comisiei economice ar fi fost interesant să ne spuneți cu ce procent a tras în jos toată economia prăbușirea segmentului construcții – din cauza neimplementării PNDL 2. Sau să ne spuneți dacă mai sunt sau nu bani în buget pentru finanțarea investițiilor publice, asta după ce plătiți salarii mărite bugetarilor și pensii speciale uriașe. Sau să ne spuneți unde sunt banii din creșterea economică de vreme ce guvernul mărește accizele și introduce taxe noi – care nu au fost pomenite în programul de guvernare. Sau ce se întâmplă cu eliminarea impozitului pe dividende, promisă de la 1 ianuarie 2018 și retrasă zilele acestea.
  4. Situația economică și socială a județului Hunedoara impune o schimbare radicală de abordare din partea tuturor actorilor politici implicați în luarea deciziilor. Responsabilitatea PSD este proporțional mai mare, fiind partid aflat la guvernare. Nu mai este vreme nici de comunicate de presă „copy-paste”, nici de ironii subtile, eschive sau discuții interminabile. Este nevoie de proiecte și avem nevoie de efortul conjugat al tuturor parlamentarilor. Deocamdată suntem la faza schimbului de replici și de săgeți. Puțin, foarte puțin. Spor la treabă, domnule Nistor și stimați parlamentari de Hunedoara, pentru că de astăzi vă întoarceți la serviciu. Aveți mult de lucru, dar și lefuri mărite și pensii speciale – pe care românii vi le vor plăti, cuminți, ca întotdeauna.

 

3 răspunsuri

  1. De parca Nistor ar fi capabil sa poarte un dialog, chiar si la distanta!
    Si oricum e indicat sa stai cat mai la distanta, cine stie, sa nu se ia….!

  2. Inca o intrebare pentru Dl Deputat P.S.D. Nistor:
    – Cum va pozitionati in raport cu intentia Primului Ministru de a redeschide posibilitatea ca proiectul Rodia Montana – Gold Corporation sa porneasca dupa ce, urmare a protestelor din anii trecuti zona Rosia Montana fusese propusa pentru a fi inclusa in patrimoniul UNESCO, ceeace ar fi implicat stoparea sine die a oricarui proiect ca cel mentionat ?
    P.S. As vrea un saspuns scurt si responsabil: Da sau Nu. Orice alt raspuns insemnand, de fapt, tot un Da….

  3. Asteptati pe nanasa ca o sa va cinsteasca .Imi pare rau , a-ti devenit un fel de ZVJ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus