Cu harta României atârnată într-un medalion la gât şi cu tricolorul în mână, Alexandra Marcu a urcat pe 5 dintre cei mai înalţi 7 vulcani ai lumii. Are doar 17 ani şi este deja unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti români.

1 decembrie 2013. În mijlocul junglei din Papua Nouă Guinea, la 13.000 de kilometri depărtare de munţii Carpaţi, tribul Mandika sărbătoreşte ziua naţională a României.

Cu un zâmbet detaşat o tânăra de 17 ani desenează tricolorul pe frunţile copiilor. Nu se teme, deşi se află în mijlocul unui conflict tribal. Foloseşte macetele localnicilor pentru a tăia panglicile roşii galben şi albastre pe care apoi le oferă cadou.

“Cred toţi papuaşii ştiau sunt doi români acolo şi 1 Decembrie este ziua României. Imaginaţi papuași cu 3 tatuaje cu roşu, galben şi albastru pe faţă“, spune Alexandra.

La 17 ani, Alexandra Flavia Marcu face parte din tânăra generaţie de alpinişti ai României.

“Pentru mine nu e doar muntele, eu nu sunt o obsedată care vede doar muntele, precum caii care au chestiile alea la ochi vadă doar în faţă. Fac poză de vârf, cobor, începe petrecerea, călătoritul, socializarea cu oamenii locali. Vreau cunosc cât mai multe din lumea asta.”

Anul trecut a fost desemnată exploratorul anului de Societatea Naţională de Geografie după ce, alături de tatăl sau, a escaladat 5 din cei mai înalţi 7 vulcani ai lumii.

61603646

“Prefer spunem am urcat. Noi nu cucerim munţii , le cerem permisiunea de a urcă pe ei”, mai spune Alexandra Marcu.

“Am început urc pe munte, şi pe picioruşele mele şi în spate la vârsta de 2 ani. Apoi, la vârstă de 12 ani am reuşit prima performanţă mare urc pe vârful Mont Blanc, alături de tata. Am ajuns acolo chiar de ziua lui”, îşi aminteşte Alexandra.

Din Bucegi şi Apuseni până în Iran sau Mexic

Peste tot pe unde a fost din Iran, până în Mexic, Rusia, Georgia sau vârful Kilimanjaro, denumit acoperişul Africii, Alexandra a ridicat deasupra norilor tricolorul României.

Dragostea pentru munte şi drumeţii o moşteneşte de la părinţi. La 2 ani, o luau cu ei în Retezat, Apuseni sau Bucegi.

“N-am crescut-o nicio clipă în cultura asta a fricii. Nu alerga o cazi. Nu te urca în copac o zbori. Nu mângâia un câine te muscă“, spune tatăl ei.

Mama, facă continui urcuşul, îmi spunea întotdeauna este un spiriduş al muntelui şi eu visam o îl găsesc şi îl aduc acasă şi o să îmi devină cel mai bun prieten. Şi tot mergeam aşa. Hai Alexandra e spiridușul. Mai mergeam. Mami, unde e spiridușul? Păi o plecat hai mai mergem”

Încă de atunci părinţii i-au dăruit un medalion -i aducă aminte unde se întoarcă, oricât de departe este.

Lănţişorul asta l-am primit când aveam 5 ani. Părinţii mei mi l-au dat nu pierd în lume. Spuneau de fiecare dată când am un dubiu, îl pun pe harta lumii şi unde se potriveşte duc acolo vor fi oameni prietenoşi.”

Banii sunt doar un eliberator de limitări

Acasă şi-a făcut un colţişor cu suveniruri adunate din toate călătoriile. Nu sunt lucruri scumpe, ci cu valoare sentimentală.

“E mai important creşti la nivel spiritual decât material. Banii sunt doar un eliberator de limitări. În opinia mea, nu trebuie acumulezi lucuri materiale, trebuie acumulezi cunoştinţe, te împrieteneşti cu oameni, evoluezi.”

Lângă suveniruri stă rezemat de bibliotecă panoul viselor.

61603756

ajung pe următorul vulcan, învăţ copiii schieze, călătoresc, dansez profesionist. ţin discursuri motivaționale. Le-am pus pe majoritatea la prezent. Învăţ, ţin, ca şi cum fac acum, nu ca şi cum ar fi în viitor. Îmi impun asta.”

În Deva şi în satele din jur mulţi oameni o recunosc deja pe stradă. Este fata care a dus tricolorul pe cele mai înalte culmi ale lumii. Alexandra este relaxată şi naturală oriunde ar fi. În miljocul junglei, pe vârf de deal sau alături de colegii de liceu.

Naturală şi pe munte, şi la şcoală

“Nu o controlăm pentru învaţă bine. Nu am avut pretenţia fie în vârful clasei, dar atâta timp cât este între primii 10, totul este în regulă“, spune mama Alexandrei.

Întotdeauna i-am spus mintea ei trebuie fie un pârăiaş de munte. sară din piatră în piatră. Ping ping ping. Ei nu îi trebuie mult înveţe nişte lecţii“, spune şi tatăl ei.

61603770

O libertate care da rezultate. În carnetul rar verificat de părinţi majoritatea notelor sunt de 10. A participat şi la olimpiade de franceză sau geografie. Iar la şcoală profesorii o apreciază pentru nu învaţă pe de rost, ci trece totul prin filtrul propriilor experienţe.

“Anul trecut a avut o foarte interesantă lucrare ştiinţifică cu o comparaţie între piramidele mexicane pe care le-a văzut când a fost în Mexic şi piramida Retezatului. Deci a comparat vârful şi Masivul Retezat cu o piramidă“, spune una dintre profesoarele Alexandrei.

“E o fată foarte complexă şi nici n-are iubit. Băieţii sunt intimidaţi de puterea caracterului ei. Şi eu fi intimidat”, o descrie una dintre colege.

Îi place mult danseze şi îi pare rău la petreceri băieţii sunt cam timizi.

Sunteţi timizi. Păi trebuie învăţaţi ieşiţi în lume, luaţi orice oportunitate. Serios, te invită 3 fete frumoase la dans şi stai te joci pe telefon şi nu ştii dansezi decât pe melodii naşpa şi doar când eşti beat”, le reproşează Alexandra băieţilor.

A luat lecţii de dans şi nu se sfieşte înveţe pe oricine doreşte. Seara, de câteva ori pe săptămâna se duce la antrenamente.

61603812

Lucrează cot la cot cu luptători K1 , boxeri şi alţi sportivi de performanţă. Este singură fată dintr-un grup căruia i-a câştigat respectul prin felul ei de a fi. Locul său preferat este însă retras şi liniştit. O biserica simplă, pe un vârf de deal, din satul vecin.

“Mie îmi plac foarte mult bisericile mici, pe mine nu impresionează o catedrala de exemplu”, spune Alexandra.

Înainte de fiecare călătorie se spovedeşte. Pentru Alexandra Dumnezeu înseamnă libertatea de a alege şi de a fi tu însuţi.

Îţi voie ai liberul arbitru. Îţi voie alegi. Vrei faci aia sau nu vrei faci aia. Eu cred El nu îţi impune crezi în El. Tu dacă vrei crezi, dacă nu vrei nu crezi.”

Pe viitor vrea fie ghid turistic şi monitor de schi. Deja în vacanţe i-a învăţat pe copii vecinilor schieze.

Peste tot pe unde se umblă îi invită pe străini vină în România. Pe câţiva i-au cazat la ei acasă şi i-au dus în munţi. Şi nu ratează nicio ocazie îşi exerseze cunoştinţele în franceză, engleză sau spaniolă

Pe lângă şcoală, dans, olimpiade la geografie şi franceză, antrenamente, lecţii de schi, Alexandra se pregăteşte pentru următoarea expediţie. Cea mai dificilă de până acum. Peste câteva săptămâni va aşeza tricolorul româniei pe cel mai înalt vulcan din lume Ojos del Salado, din Chile. Urmează vârful Sidley din Antarctica şi multe altele.

Când ajung acolo pe vârf cu steagul României şi pot arăt uite şi românii pot ajungă unde îşi doresc, asta pentru mine e o mare realizare”, e concluzia Alexandrei.

Sursa: stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus