Tunelurile vor fi formate din două galerii unidirecționale prevăzute pe fiecare cale de circulație cu platforma de 11,25 metri

Tunelurile pe care le vor săpa PORR și UMB pe lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva (Holdea – Margina), dar și Sibiu – Pitești (Lotul 4) vor fi executate prin metoda NATM (New Austrian Tunneling Method) și nu prin foraj cu utilaje TBM (cârtițe) așa cum se lucrează la tunelurile feroviare.

Constructorii vor utiliza metoda NATM și nu forarea cu scuturi, pentru că tunelurile nu au o lungime mare și nu s-ar justifica investiția (achiziție/închiriere) în TBM-uri cu diametru de 13 metri, spre deosebire de capul de foraj de la feroviar de 9 metri diamentru.

„În esență, nu merită efortul logistic și financiar. Pe metrou/feroviar sapi cu TBM tuneluri de pe la 5km+ pentru că ai diametru 9 metri. La rutier, diametrul este 12 metri, deci semnificativ mai mare (+30%). Îți trebuie un TBM – monstru ca să sapi așa ceva. Pentru câțiva kilometri de rutier, 1-2-3 km de tunel, folosirea TBM nu are justificare sub nicio formă. Pe feroviar la noi pe Brașov – Sighișoara ai 4 TBM-uri care vor fora (5km + 7km)x2 = 24 de kilometri de tuneluri linie simplă. Sunt 12 kilometri de linie dublă. Capul de forare are 9,8 metri. La rutier probabil ai avea nevoie de un cap de forare de vreo 13 metri. Dacă la calea ferată, cercul e folosit aproape în totalitate, la autostrada e ceva mai mult de jumătate. Deci forăm un cerc si apoi umplem jumătatea de jos a lui… Total nerentabil”, se arată pe forumul Asociației Pro Infrastructura.

Sursa: economedia.ro

 

Sursa: https://www.youtube.com/watch?v=iscKI12lUpc

 

Lotul 2 al Autostrăzii Lugoj-Deva, între localitățile Margina și Holdea, include două tuneluri pentru urși. Bucata lipsă de autostradă va avea 9,13 km, din care 2,13 km de tunel.

Tunelurile vor fi formate din două galerii unidirecționale prevăzute pe fiecare cale de circulație cu platforma de 11,25 metri.

Antreprenorul va trebui să realizeze în cadrul contractului și opt lucrări de artă, printre care un viaduct în lungime de 1.076 metri, de o complexitate tehnică ridicată.

Pe 14 octombrie 2022, a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii – lipsă (9,13 km) din lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva. Asocierea S.C. SPEDITION UMB S.R.L. – S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. SA & PE CONSTRUCT S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o. a fost declarată câștigătoare, cu o ofertă financiară de 1,83 de miliarde de lei fără TVA.

Finanțarea este asigurată prin PNRR, iar durata contractului este de 45 de luni, din care 11 luni perioada de proiectare și 34 de luni perioada de execuție a lucrărilor.

Perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani.

 

 

3 răspunsuri

  1. În sfîrșit se pare că se mișcă ceva cu execuția acestui tronson rămas ne executat .Trebuie să ne rugăm ca și viitori guvernanți să știe că au de executat această bucată de autostradă.Mai trebuie să ne rugăm să nu mai apară un domn Min. ca dl Cuc care să-și arate importanța și să rupă și acest contract și șefi lui să nu sesizeze acest lucru.Ori cum nu știu cum se fac aceste contracte de execuție și proiectare cu termene foarte lungi.invocînd diferite obstacole.,gîndaci urși ,broaște,etc. Oare Elvețieni, Italieni ,Germani ,sau alte state tot așa au executat autostrăzile.?

  2. Pingback: Vezi prin ce metodă va construi Umbrărescu tunelurile de pe Autostrada A1 Lugoj - Deva! - Ziarul de Bacău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus