În timp ce deputatul PNL Carmen Hărău nu s-a sfiit ca prin firmele sale să ia de pe „hunedorenii ei” 3,5 milioane de lei majorări și penalități, Luxten Lighting Company a iertat, în 2012, Hunedoara de plata a 1,5 milioane de lei.

de Monalise Hihn

Luxten Lighting Company a câștigat în 2004 contractul privind delegarea gestiunii, prin concesionare, a serviciului de iluminat public în municipiul Hunedoara. În 2012, datoria municipalității către Luxten ajunsese la 3.680.315,10 lei, din care 418.966,62 de lei reprezentau penalități de întârziere, iar 3.261.348,48 de lei erau daune-interese compensatorii, așa cum erau trecute în contract. Practic, dacă nu plătea facturile la timp, Primăria se obliga să plătească în plus jumătate din suma restantă.

De fapt, în 2012, Primăria avea o datorie efectivă de 2.174.232,32 de lei către Luxten. Daunele și penalitățile erau de 1.506.082,78 de lei.

Prin urmare, Luxten a acționat în judecată Primăria municipiului Hunedoara cerând să i se achite toată datoria. Dosarul nr. 1653/97/2012 s-a aflat pe rolul instanței la Tribunalul Hunedoara, Secția a II-a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal.

Spre cinstea ei, conducerea Luxten Lighting Company acceptă, cu 17 zile înainte de judecată, să încheie o înțelegere (un contrat de tranzacție) cu Primăria municipiului Hunedoara, în care se angajează că renunță la 1.506.082,78 de lei, cu o singură condiție: municipalitatea să achite în 6 tranșe, până în octombrie 2012, restanța de 2.174.232,32 de lei și factura curentă. Contractul a fost semnat de conducerea Luxten, reprezentată de Monica Maria Bucur, președintele directoratului Luxten Lighting Company, Silvian Șerbănescu – vicepreședinte, Angela Vlad – director economic, asistați de Casa de Avocatură Dinu și Asociații, iar din partea municipalității – de viceprimarul Robert Nicolae Dan. Înțelegera cădea dacă Primăria Hunedoara nu respecta graficul de plăți convenit cu Luxten.

hhhhhh

Hărău „a executat” Hunedoara: 1 milion de dolari

În anul 2006, SC Proserv SA – societate administrată la acea vreme de Carmen Hărău, a obținut contractul de salubrizare a municipiului Hunedoara (măturatul, spălatul căilor publice, întreținere parcuri și spații verzi, curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice) și contractul de preselectare și organizare a reciclării deșeurilor.

Afacerea încheiată cu Primăria Hunedoara (condusă la acea vreme de Nicolae Schiau) se anunța foarte profitabilă, având în vedere clubul select al investitorilor care și-au clădit imperii financiare din salubritate. Într-adevăr, pariul făcut de afacerista din Hunedoara s-a dovedit a fi extrem de avantajos.

CITEȘTE ȘI:

Informații BOMBĂ despre hotelul familiei Hărău!

Un hotel cât două mandate de parlamentar. Unde e Castelul Corvinilor!?

Din 2009, din motive încă necunoscute, Primăria, condusă atunci de Ovidiu Hada, a încetat să mai achite facturile emise de SC PROSERV SA. Este posibil ca administrația locală de la acea vreme să fi luat decizia tocmai pentru că tarifele practicate nu fuseseră aprobate de către Consiliul Local (după cum a stabilit un control al Curții de Conturi).

În aceste condiții, la facturile emise s-au adunat penalități a căror valoare totală a ajuns astfel la 3.535.775,88 lei.Până la sfârșitul mandatului de primar al lui Ovidiu Hada, aceste penalități nu au fost plătite, însă facturile da!

Firma familiei Hărău a acționat în instanță administrația din Hunedoara în trei cauze. Din soluțiile pronunțate de judecători în anul 2012 rezultă că Primăria Hunedoara a plătit cu întârziere facturile, dar le-a plătit! Chiar și în aceste condiții, PROSERV a insistat să încaseze și penalitățile!

„Pârâtul (Municipiul Hunedoara) nu contestă că a achitat cu întârziere facturile emise de reclamantă, însă consideră că acestea fiind plătite, chiar cu depășirea termenului de plată, nu datorează penalități”, se arată în Sentința 2048/2012 a Tribunalului Hunedoara.

Nici când reprezentanții administrație locale au demonstrat că nu au de unde să plătească penalitățile, Carmen Hărău nu s-a lăsat înduplecată și a insistat: Primăria să plătească!

„Debitorul Municipiul Hunedoara – Consiliul Local Hunedoara a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii creditoare, arătând că nu dispune de un buget local care să permită efectuarea plăților, arătând că efectuează plăți către creditoare în mod eșalonat, pentru executarea unei alte sentințe, însă a arătat că dorește rezolvarea litigiului pe cale amiabilă. Cu toate astea, recunoscând că reclamanta creditoarea i-a prestat servicii în baza contractului de concesiune nr.7838/27.02.2006, a arătat că facturile fiscale emise de creditoare nu au fost acceptate la plată și nu au fost înregistrate în contabilitatea debitorului”, se arată în Sentința 1537/2012 a Tribunalului Hunedoara.

Viorel Arion, solidar cu Hărău, nu cu hunedorenii

În 2013, „ajutat” de o ordonanță de Guvern, primarul Hunedoarei Viorel Arion a contractat în numele Primăriei un împrumut de aproape 9 milioane de lei. Potrivit ordonanței de Urgență nr. 3 din 2013, toate primăriile trebuiau să reducă nivelul arieratelor cu 85% până la 31 martie 2013. În aceste condiții, Consiliul Local Hunedoara a aprobat contractarea împrumutului. 

În acest context, firma deputatei Carmen Hărău a îngenuncheat administrația locală din Hunedoara și i-a întors mâna la spate după ce instanța a stabilit că primăria trebuie să-și plătească penalitățile către PROSERV.Practic, SC PROSERV SA a executat administrația „cât ai zice pește”. Fără să ezite, Primăria condusă de Viorel Arion a plătit societății familiei Hărău suma totală de 3,5 milioane de lei (1 milion de dolari).  

Curtea de Conturi a stabilit însă că administrația locală s-a grăbit să achite suma, având în vedere că facturile vizau lucrări pentru care Consiliul Local Hunedoara NU A APROBAT tarifele: „Prestatorul (SC PROSERV SA, n. red.,) a uzat de prevederile contractuale şi a acţionat în instanţă UATM Hunedoara pentru întârzierile cauzate de lipsa lichidităţilor,încasând penalizări contractuale în sumă de 3.535.776 lei, dispuse de instanţa de drept comun. Beneficiarul însă nu a refuzat plata unor situaţii de lucrări care cuprind tarife neaprobate de Consiliul local”, se arată în Raportul Curții de Conturi realizat în urma controlului efectuat la sfârșitul anului 2014.

În loc de concluzii

Surse neoficiale spun că Primăria Hunedoara ar fi dorit să facă o înțelegere similară și cu Proserv, dar că s-a lovit de un refuz. De ce nu s-a reușit o astfel de înțelegere și cu Proserv? Până la urmă, o firmă din București a arătat mai multă înțelegere pentru Hunedoara decât Proserv, care aparține familiei Hărău. „Deputatul hunedorenilor” nu a ezitat să ia de pe „dragii mei prieteni” 3,5 milioane de lei!

Inapoi Sus